Tot a punt per a gaudir del primer Sant Miquel de les Lletres

La Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat aquest dijous a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el Sant Miquel de les Lletres, una nova activitat literària que tindrà lloc a la ciutat de Lleida del 18 al 24 de setembre. El president de la Fundació, Antoni Gelonch, juntament amb la vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, han estat els encarregats de donar a conèixer unes jornades que portaran el nom del segon patró de la ciutat amb l’objectiu de conferir a l’esdeveniment el caràcter festiu i el sentiment de pertinença que li corresponen. Pel que fa a l’agenda d’actes, de dilluns a divendres es programaran debats i tallers a les llibreries lleidatanes, mentre que el cap de setmana aquests mateixos establiments sortiran al carrer amb parades de llibres en català, concretament a la plaça de la Catedral i al Pati de l’IEI, que també acolliran sessions de conta-contes per als més menuts i sengles vermuts literaris.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per a Gelonch, es tracta que «editors, llibreters, autors i públic puguin intercanviar experiències i coneixements» al llarg de ‘7 dies de literatura en català’, tal com resa el lema d’aquesta nova iniciativa per part de la Fundació Privada Horitzons 2050, que pretén contribuir eficaçment a la difusió i estima del català entre els seus conciutadans. I és que «la situació de l’ús de la llengua catalana esdevé una qüestió complexa i objecte de debat públic», apunta el president de l’entitat, que ha volgut agrair la complicitat i col·laboració de tots els agents del sector, tant d’entitats (Ateneu Popular de Ponent, Òmnium Cultural, Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida/IEI), com de llibreries (Abacus, El Genet Blau, La Fatal, La irreductible i la Llibreria Caselles) i editorials (Editorial Fonoll i Pagès Editors).

 

Per la seva part, Estefania Rufach ha destacat que Lleida acollirà «set dies de literatura en català, set dies d’activitats, parades, vermuts literaris i set dies de debats». Puntualitzant sobre els debats, Rufach ha explicat que aquests tenen per objectiu que la societat sigui més coneixedora, aprengui i la faci més lliure. Com ha explicat Rufach, l’IEI serà seu d’algunes d’aquestes activitats i des de la institució «estem molt contents de poder ser partícips». Finalment, la vicepresidenta ha volgut tenir unes paraules d’agraïment cap a Antoni Gelonch per la gran feina que ha fet al llarg de la seva vida per la cultura.

Programació

 • Dilluns 18 de setembre
  – ‘Com fomentem la lectura?’
  Lloc: Abacus
  Horari: 19.00-20.30 h
  Montse Ayats, directora del Pla Nacional del Llibre i la Lectura (Generalitat de Catalunya)
  Eulàlia Pagès, editora (Pagès Editors)
  Anabel Ramos, bibliotecària (BPL)
  Àngel Ibaceta, mestre, director de l’institut escola Torre Queralt (Secà de Sant Pere)
  Modera: Jordi Caselles, llibreter (Llibreria Caselles)
 • Dimarts 19 de setembre
  – Taller pràctic per conèixer eines de dinamització lectora a l’aula
  Lloc: Sala Alfred Perenya (La Paeria)
  Horari: 18.00-19.30 h
  A càrrec d’Àgata Losantos, especialista en foment lector
  Coordina: Mertxe París (El Genet Blau)
 • Dimecres 20 de setembre
  – ‘Mediàtics vs Perifèrics’
  Lloc: La Fatal
  Horari: 19.00-20.30 h
  Toni Aira, periodista
  Emili Bayo, escriptor
  Maria Bohigas, editora
  Marta Alós, escriptora
  Josep Gelonch, editor Editorial Fonoll
  Modera: Anna Sáez, periodista
  Sopar Estellès
  Lloc: Cafè del Teatre de l’Escorxador
  Horari: 21.00 h
  Poemes musicats de Vicent Andrés Estellés a càrrec de Borja Penalba
 • Dijous 21 de setembre
  – ‘Per què no ens interessa la cultura?’
  Lloc: Llibreria Caselles
  Horari: 19.00-20.30 h
  Ferran Sáez, filòsof i escriptor
  Mònica Terribas, periodista i professora universitària
  Tatxo Benet, directiu sector de l’audiovisual
  Antoni Gelonch, escriptor i dinamitzador cultural
  Modera: Jordi Souto, llibreter (La Fatal)