Comarques

Tot llest per a les festes del Sant Crist a Balaguer amb destacables novetats

El pregó de festes anirà a càrrec d’Anna Aran i Solé, metgessa de família i comunitària

Marta Romera
  • novembre 7, 2022
  • 4 min read
Tot llest per a les festes del Sant Crist a Balaguer amb destacables novetats

La Festa Major de Balaguer comença amb un seguit d’actes i activitats el dimarts 8 de novembre. El primer d’aquests és l’Ofrena floral, en la qual els nens i les nenes de la ciutat sortiran des de la plaça del Mercadal i pujaran al Santuari del Sant Crist per a fer la tradicional ofrena de flors. Durant l’acte els acompanyaran els Gegants de Balaguer, la xaranga Estrella Band i la cercavila La Salsavila, amb la companyia La Sal dels Mars.

 

Seguidament, a la mateixa esplanada de davant el Sant Crist, es farà la Ballada de Gegants amb la colla Gegantera i Grallera de Balaguer, amb el grup d’animació infantil La Sal dels Mars i l’espectacle ‘La Festa Xaxipiruli’. A les 19 h de la tarda es presentarà el llibre ‘Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida’, de Francesc Canosa, a la Sala d’actes de la Casa de la Paeria.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquesta presentació comptarà amb la presència del paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, de Josep Vallverdú, i de Josep Gelonch, d’Editorial Fonoll. Aquesta obra ha estat escrita amb la voluntat de reconèixer una vida, una trajectòria dedicada a l’escriptura des de les seves múltiples perspectives i vessants, i de descobrir un autor molt prolífic a través del mateix relat de la seva vida.

 

El seu autor, Francesc Canosa, és periodista, escriptor, guionista i actualment director del magazín La Mira. També és professor associat a la Facultat de Comunicació Blanquerna.
Finalment, a les 20,30 h es farà el Pregó de Festes, enguany a càrrec d’Anna Aran i Solé, metgessa de família i comunitària, i directora general del Consorci Sanitari del Parc Taulí a Sabadell.
Anna Aran i Solé és llicenciada en Medicina per la Universitat de Lleida i especialista en medicina familiar i comunitària.

 

Quant a la seva formació especialitzada, té un màster en gestió d’institucions sanitàries, així com un postgrau en gestió de la qualitat de l’atenció primària de la salut. Des de juny 2019 fins al setembre de 2022, va exercir com a gerent de la Regió Sanitària de Barcelona, assumint les funcions de l’Àmbit Metropolità Nord del Servei Català de la Salut (CatSalut). Aran es va incorporar a la Direcció General del Parc Taulí el passat mes d’octubre.

La recuperació del seguici

Les Festes del Sant Crist recuperen enguany el Seguici Festiu amb la voluntat de programar més actes vinculats a la cultura popular i a les tradicions de la ciutat.

 

La proposta sorgeix d’una iniciativa de la colla bastonera del Casal Pere III i del seu interès per recuperar el ball de Bastonets, del qual se’n té la primera constància escrita l’any 1928. A partir d’aquesta proposta s’ha convidat altres representants de la cultura popular en aquest sentit, gegants, bastoners i diables, per tal de preparar una activitat conjunta, amb la voluntat de recuperar elements de la cultura tradicional en el marc de la Festa Major.

Per aquest motiu es va proposar tornar a celebrar aquest acte, que consistirà en un recorregut per diferents carrers i places del centre històric, i que comptarà amb la presència dels Bastoners del Casal Pere III, la colla Gegantera i Grallera, els Diables Bèsties Feréstegues, i com a colla convidada el Ball de Valencians de Reus. El recorregut estarà amenitzat per la Cobla dels Ministrers de Tarragona, els Grallers els Carreter, els Grallers de Ponent, els Baladrers i els Taverners. La voluntat és que cada any hi hagi una ciutat convidada, que aquest cop és Reus.

 

El Seguici Festiu sortirà des de la plaça del Mercadal a les 5 de la tarda, seguirà cap al carrer d’Avall, plaça sant Jaume, plaça del Jutge, plaça Sant Salvador, carrer Pintor Borràs, plaça del Pou i carrer Major fins a retornar a la plaça del Mercadal. Allà mateix es farà el ball de lluïment de cadascun dels grups participants, com el ball de l’Harpia, els Cavallets, la Galop, el ball dels Gegants, el ball de Bastonets, el ball de Valencianes, i tancaran l’acte els diables amb la ballada de Foc.

 

A partir d’aquesta voluntat de preservar les tradicions de la ciutat, s’han restaurat els cavallets i el seu vestuari, els quals feia molt temps que no s’utilitzaven, així com el ball de Bastonets, i enguany tornaran a formar part de la Festa Major amb el Seguici Festiu.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *