Torra: «votar no és cap delicte, el que és delicte és que et peguin per votar»

Pla curt del president de la Generalitat, Quim Torra, a Pimec Lleida

Pla curt del president de la Generalitat, Quim Torra, a Pimec Lleida | LleidaDiari.cat

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit aquest divendres des de Lleida que ''votar no és cap delicte, el que és delicte és que et peguin per votar'' i en aquest sentit ha recordat a l'1 d'octubre la ciutadania va defensar la democràcia i el vot ''amb els seus cossos''. És per això que el president considera que els judicis ''injustos'' als polítics independentistes empresonats només poden acabar amb la seva ''absolució'' i ha reiterat la necessitat d'entomar el primer aniversari del referèndum com ''el dia de la victòria''. En un discurs a la inauguració de la nova seu de Pimec Lleida, Torra ha destacat els valors de l'economia de la ''futura república catalana'', entesa com una empresa i s'ha mostrat convençut que tindrà les mateixes oportunitats al costat de gegants com els EUA i la Xina.

 

El president de la Generalitat ha fet referència a l'actuació de la policia espanyola durant el referèndum de l'1-O i ha remarcat que tot i que es pot veure des de moltes perspectives les càrregues van ser totalment ''intolerables i impròpies'' d'una democràcia. És per això que ha elogiat la ciutadania que va defensar el vot, ''amb els seus cossos'' i ha assegurat que el delicte està en els qui van exercir la violència davant dels qui volien votar. En una sala plena de petits i mitjans empresaris a la nova seu de Pimec Lleida, Torra ha recordat els nombrosos municipis de la demarcació de Lleida on hi va haver càrregues el passat 1 d'octubre i ha dit que cal sentir-se ''orgullosos'' de tots els lleidatans que van defensar les urnes.

 

Torra també parla d'economia en la seva visita a Lleida

En la part econòmica del discurs del president, Torra ha fet referència al valor d'una economia petita com la catalana i el paper que podria jugar en una futura república amb capacitat plena de recursos. En aquest sentit, Torra ho ha comparat amb la capacitat de gestió de les petites i mitjanes empreses al costat de grans ''transatlàntics'' empresarials i ha assegurat que Catalunya ha de ser capaç de resoldre problemes ''molt millor que altres grans estats del continent''.

Pla mig del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president de Pimec Catalunya, Josep Gonzàlez

Pla mig del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president de Pimec Catalunya, Josep Gonzàlez | LleidaDiari.cat

 

 

Així mateix, Torra ha fet referència a les ''previsions catastròfiques'' sobre l'economia catalana que arribaven ara fa un any des de l'Estat, amb decrets del govern espanyol ''per afavorir la marxa d'empreses'', i ha assegurat que les xifres han demostrat tot el contrari amb un 3,8% de creixement el segon trimestre del 2018. A més a més, el president ha destacat la capacitat exportadora de Catalunya que suposa més del 25% del total estatal així com el fet que més del 50% de les vendes dels empresaris catalans es facin a l'estranger.

 

Per la seva part, el president de Pimec Catalunya, Josep Gonzàlez, ha aprofitat el seu torn de paraula per apel·lar al diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol. Gonzàlez ha considerat ara no és un ''moment judicial'' sinó un moment en què toca fer política. Abans d'inaugurar la seu de Pimec Lleida, Quim Torra ha fet la seva primera visita institucional a la Paeria, on ha estat rebut per l'alcalde Fèlix Larrosa i la resta de la corporació. Posteriorment s'ha traslladat a l'associació la Torxa on ha fet una visita a les instal·lacions i ha saludat a les persones amb discapacitat psíquica que hi treballen així com als seus familiars.