Sense Categoria

Torna a Lleida la campana Mònica després de ser restaurada a Àustria

LleidaDiari
  • agost 31, 2022
  • 2 min read
Torna a Lleida la campana Mònica després de ser restaurada a Àustria

La campana Mònica ja torna a ser a Lleida després de ser restaurada a Àustria. Aquest dimecres ha arribat a la Seu Vella on estarà exposada en una de les galeries del claustre fins després de les Festes de Tardor, quan es tornarà a pujar al campanar per tal que pugui tornar a marcar els quarts de les hores.

 

Els va deixar de tocar el 2004, quan se li va detectar una esquerda d'uns 30 centímetres. El 2014 es va despenjar, però per problemes burocràtics diversos, no ha estat fins aquest 2022 que Paeria i Govern han pogut materialitzar la seva restauració. L'alcalde Miquel Pueyo ha destacat que és una de les campanes gòtiques més importants de l'Estat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge de la campana Mònica

Torna a Lleida la campana Mònica després de ser restaurada a Àustria | LleidaDiari.cat

 

L'empresa Carvajal, experta en forja i campanes ha estat la responsable de vetllar pel procés de restauració. En aquest sentit, Josep Carvajal ha explicat que una de les fases del procés ha consistit en escalfar la campanya a 1.100 graus per mirar de segellar l'esquerda amb material semblant al que es va fer servir quan es va crear de zero. El procés d'escalfament també ha servit per reparar la zona on es donaven els cops a la campana. “S'ha refós tota la superfície i ha quedat com a nova”, ha assegurat Carvajal.

 

Satisfacció per la fita històrica del dia d'avui

Des de l'Associació d'Amics de la Seu Vella, el seu president, Josep Ramon González, no podia amagar la seva satisfacció per la fita històrica del dia d'avui que suposa culminar un procés endegat el 2014, quan es va plantejar la recaptació de recursos per tornar a ubicar al seu lloc d'origen les campanes de la Seu Vella. El campanar d'aquest monument emblemàtic havia arribat a tenir 16 campanes. Després de la Guerra Civil només en van sobreviure 2, la Mònica i la Silvestra, que marca les hores. La resta que hi ha actualment, fins a 5, es van fer de nou.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *