Cultura

Torna la festa del Brut i la Bruta, tornen els carnavals

És una festa tradicional de Torà actualment associada al Carnaval

Marta Romera
  • febrer 6, 2023
  • 2 min read
Torna la festa del Brut i la Bruta, tornen els carnavals

La Festa del Brut i la Bruta o la Llordera de Torà és una festa tradicional de Torà actualment associada al Carnaval, que se celebra el cap de la setmana abans de Carnaval, conferint així el tret de sortida d’aquests. Enguany tindrà lloc la seva XXXIV edició el 10 i 11 de febrer.

La festa té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Aquesta antiga celebració està documentada, almenys, des de mitjans del segle XVIII. La festa manté els fets més característics del seu origen, fent que la tradició i la cultura en siguin els trets més destacats.

 

A part dels punts més tradicionals de la festa, al llarg dels anys s’han anat incorporant diversos tipus d’actes pensats per a totes edats i públics, remarcant com a principals la rua i el pregó de dissabte tarda, així com la nit de disfresses. D’aquesta edició en destaquem el 25è aniversari d’un dels gegants més emblemàtics de la festa, el Brau Constantí. En honor seu Torà es vestirà de vermell, donant com a concepte el color vermell pel concurs de balcons.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *