Categories: Societat

Alerta: Si t’agraden els tatuatges, aquesta informació t’interessa!

L’entrada en vigor, fa dos anys, del Reglament Reach 2020/2081 va suposar la restricció de l’ús a la Unió Europea de més de 4.000 substàncies químiques perilloses que s’usaven com a ingredients en les tintes per a tatuatges. Lamentablement, molts d’aquests ingredients continuen sent presents en les tintes de color utilitzades pels estudis de tatuatges, tal com demostren les inspeccions realitzades per les autoritats europees de sanitat i publicades en la web Safety gate (abans Rapex, el sistema d’alerta ràpida de la UE per a productes perillosos).
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A Espanya, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, AEMPS, és l’encarregada d’autoritzar l’ús de les tintes de tatuatge i de moment no ha pogut autoritzar cap tinta de color, a l’espera que els fabricants lliurin estudis conformes al Reglament Reach. La normativa espanyola exigeix, a més, altres requisits, com l’esterilitat del producte i l’etiquetatge complet.

Es continuen usant tintes de colors

Les tintes de color no estan autoritzades a Espanya, però es continuen emprant. Ho hem comprovat amb una recerca en la qual visitem 50 estudis professionals a Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla i València a través de col·laboradors anònims que han sol·licitat fer-se un tatuatge de colors.

  • En 48 dels centres no posen impediments per a tatuar amb colors;
  • En 2 centres ens van indicar que únicament treballen amb tinta negra a causa de la falta de tintes de color autoritzades.

És extrany que en els estudis de tatuatges esmentin de manera espontània la problemàtica legal a Espanya amb les tintes de color. Quan se’ls va preguntar directament, en la meitat dels centres visitats van dir que usen tintes ‘homologades’ a Europa. Però, en realitat no hi ha homologació europea en les tintes, ja que només a Espanya existeixen procediments d’autorització com els de la AEMPS. En la resta dels països de la Unió Europea s’actua a posteriori, mitjançant inspeccions puntuals i control del mercat, i és aquí on s’han detectat diverses irregularitats.

En comerços en línia especialitzats en productes de tatuatge s’anuncien tintes de color ‘homologades a Europa’ que compleixen el reglament Reach. I recorren a logos o diplomes encunyats pels propis fabricadors. Però, insistim, tal homologació no existeix, ni tampoc hi ha segells oficials que avalin la seguretat d’aquests productes. Fins i tot s’han produït alertes de seguretat en productes que presumien complir el Reach.

Dos exemples de tintes de color no autoritzades. Encara que s’embenen amb el logo Reach (que no és oficial), aquests productes no s’haurien d’utilitzar a Espanya per a tatuar.

Aquesta tinta negra sí que està autoritzada. Per això indica en la seva etiqueta el número de registre ‘Reg. AEMPS: 696-PE’.

Esperem que en un futur no gaire llunyà la AEMPSautoritzi tintes de color per a tatuatge. Però, mentrestant, qui les empri per a fer tatuatges incompleix la normativa i s’exposa a ser sancionat.

Tatuatges: mites i realitat

Des de fa temps preocupen els efectes en la salut de les tintes. S’han relacionat alguns dels seus ingredients amb al·lèrgies, problemes dermatològics i també amb efectes nocius més greus, com a mutacions genètiques o càncer. Però no tot el que es diu sobre els tatuatges és cert:

Les tintes romanen tota la vida?

Sí. Els tatuatges es realitzen injectant tintes en la dermis (la capa intermèdia de la pell on se situen els vasos sanguinis i les terminacions nervioses). Estan pensats perquè romanguin tota la vida, la qual cosa comporta una exposició duradora a les substàncies químiques injectades, inclosos els seus productes de degradació.

Existeix la possibilitat que els pigments poden migrar des de la pell cap a diferents òrgans, com els ganglis limfàtics, els ronyons o el fetge, d’aquí la importància que siguin substàncies controlades.

El maquillatge permanent és un tatuatge?

No és exactament el mateix. En el cas de la micropigmentació o maquillatge permanent les tintes s’injecten de forma més superficial, en la capa més externa (l’epidermis), i l’efecte és temporal, dura d’1 a 5 anys.

Un tatuatge en la zona lumbar és incompatible amb l’anestèsia epidural?

És fals. La veritat és que no convé introduir tinta en el sistema nerviós central. Per a evitar-ho, l’anestesista realitza una petitíssima incisió per a deixar a un costat la pell tatuada i poder passar l’agulla sense arrossegar tinta.

Si portes tatuatges no pots fer-te una ressonància magnètica?

És fals. Com a molt, notaries que s’escalfa la pell durant la prova, però això només succeeix amb tatuatges antics elaborats amb pigments metàl·lics, que cada vegada s’usen menys. Una manera de solucionar-ho és aplicar un drap humit en la zona.

El color vermell sol donar més problemes que uns altres?

Això sí que és cert. És el color que més efectes indesitjats sol plantejar, com ara al·lèrgies o dermatitis. El que menys problemes dona és el negre. Els dermatòlegs avisen que hi ha tintes de tatuatges molt complicades de retirar o que no s’arriben a llevar del tot; ocorre amb els colors clars, com el groc.

5 consells abans de tatuar-te

Els tatuatges estan de moda, no hi ha dubte d’això. Segons la AEMPS, un de cada 4 europeus d’entre 18 i 35 anys tenen algun tatuatge. Per a evitar riscos, segueix aquests consells:

  • Tria un lloc autoritzat. És preferible que acudeixis a un establiment de tatuatges que tingui tots els papers en regla i les condicions necessàries per a garantir la teva seguretat. En la conselleria de salut de la teva comunitat autònoma o ajuntament et podran informar de quins són els centres autoritzats. En alguns llocs, com Madrid, les llistes són públiques i estan en internet.
  • Informa’t sobre la tinta que t’injectaran. Encara que la tinta sigui negra, convé sol·licitar el seu número de registre, fotografiar-lo i comprovar que apareix en el llistat de tintes de tatuatge autoritzades per la AEMPS. En el llistat hi ha tintes de color autoritzades, però són només per a micropigmentació.
  • Observa les condicions d’higiene. Abans de començar el tatuatge, la pell ha de netejar-se i desinfectar-se per a minimitzar el risc d’infeccions. Fixa’t en si usen guants, material estèril i d’un sol ús. Les agulles, per exemple, han de ser d’un sol ús i desprecintar-se davant del client. Per a més seguretat, els tatuadors han d’estar vacunats contra l’hepatitis B i el tètanus.
  • Informa’t dels riscos i cures. El centre ha de proporcionar un document de consentiment informat, on quedin explicats per escrit el procés, els riscos, les possibles complicacions i les cures posteriors. Llegeix-ho bé i pregunta tot el que no entenguis perquè és important que sàpigues a què t’exposes i que entenguis per què has de rentar i protegir la pell després de fer-te el tatuatge.
  • Quan és millor no fer-se un tatuatge. No és aconsellable fer-se un tatuatge si tens alguna malaltia o infecció que pugui transmetre’s per la pell o la sang. No convé tampoc a les persones amb dermatitis, acne, tendència a cicatrius queloidals, o sospita d’al·lèrgies als components de les tintes. Si es prenen medicaments, com a anticoagulants, consulta abans al metge.
Helena Rius

Recent Posts

El 4t Enre9 porta una cinquantena de propostes culturals gratuïtes

Els carrers i places de La Mariola, el Turó de Gardeny i els Blocs Joan…

5 minuts ago

Colors en Viu: XI Concurs de Pintura Ràpida a Guissona

L’Ajuntament de Guissona convoca l’onzena edició del Concurs de Pintura Ràpida Josep Maria Grau Pujol,…

14 minuts ago

Aprofita el darrer cap de setmana d’abril amb les propostes de l’#agendaLleida

Un cap de setmana més LleidaDiari.cat arriba amb l’agenda cultural i d’oci de la demarcació…

4 hores ago

Els milers d’euros que costarà reparar la filtració a la presa de Rialb

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha destinat mig milió d'euros a la reparació de…

5 hores ago

Preocupació pel consum de risc d’alcohol entre els joves catalans

Un 20% de les persones adolescents de la Catalunya Central presenten un consum de risc…

5 hores ago

Nova normativa per millorar els menús escolars: Un pas cap a una alimentació més saludable

Quatre de cada deu escolars a Espanya mengen diàriament al menjador escolar, un motiu prou…

7 hores ago