Sense Categoria

L’os Goiat torna a atacar, ara a quatre ovelles a Vilamòs

Avatar
  • juliol 5, 2018
  • 4 min read

Imatge de les ovelles atacades per l'ós | Armand Castet

 

Unitat d'Aran ha demanat la dimissió del conseller de Política Territorial, Damià Calvet, per la «incapacitat» de resoldre els problemes derivats de la gestió de l'os al Pirineu i «negar-se a retornar l'os Goiat», responsable de bona part de les morts d'animals produïdes aquesta primavera, les darreres, les de quatre ovelles atacades a Vilamòs. El partit aranès ha acusat la Generalitat de «mirar cap a una altra banda» arran dels «greus atacs» als ramats aranesos. UA reclama al Conselh Generau d'Aran més contundència en la defensa dels interessos del sector primari i del sector turístic de l'Aran.

 

En aquest sentit ha lamentat també la falta de contundència del Síndic d'Aran, Carles Barrera, que tot i haver aprovat una moció del conjunt dels grups en el ple del Conselh Generau d'Aran, «no ha actuat ni amb l'eficiència ni la contundència que el problema requereix», ha manifestat el secretari general d'UA, Francesc Boya. Unitat d'Aran, finalment, ha acusat la Generalitat d'actuar únicament d'acord amb els interessos dels grups ecologistes i d'esquena als ciutadans de les zones de muntanya.

  

  

 

 

Segons ha manifestat Francesc Boya: «La Generalitat està ignorant els problemes dels ramaders del Pirineu el que demostra, una manifesta incapacitat per gestionar el nostre territori». Raó per la qual el partit aranès ha demanat la dimissió de Damià Calvet, Conseller de Política Territorial de la Generalitat del qual, s'esperava una resposta però «desgraciadament les úniques manifestacions del seu equip han estat per minimitzar el problema o negar-ho» ha afegit Boya. Unitat d'Aran enviarà la moció aprovada en el Ple del Conselh al Parlament de Catalunya i demanarà que els grups reprovin Calvet per la falta de resposta a aquest problema, que no fa més que agreujar la falta d'atenció a les comarques de muntanya del Pirineu, a les quals se'ls ha retallat de forma dramàtica les inversions, estan acusant greus problemes de despoblació i no reben, per part de les administracions, cap resposta als seus problemes.

 

La formació aranesa ha explicat que els ramaders aranesos han patit en aquestes últimes setmanes reiterats atacs de l'ós Goiat. Un exemplar especialment violent que ha causat la mort a nombrosos caps de bestiar oví i equí. La voracitat depredadora d'aquest exemplar està generant altes cotes d'indignació a l'Aran i en comarques veïnes, com al Pallars Sobirà, on fa uns dies ramaders es van manifestar a Sort, en contra la fauna salvatge i els problemes que està generant a la ramaderia extensiva. A l'Aran la presència de l'ós des que es va iniciar el programa de reintroducció de l'espècie ha augmentat de forma exponencial i avui es compten més de 50 exemplars.
 

Per Unitat d'Aran la convivència de ramaders i óssos ha estat històricament difícil i la reiterada queixa del sector és, en primer lloc, la incapacitat de l'administració de resoldre les indemnitzacions a un preu just i sobretot trobar una solució per als caps de bestiar desapareguts que no poden ser indemnitzades. A més, hi ha el greu problema de la inacció de les administracions públiques davant l'aparició d'exemplars especialment nocius com és el cas de Goiat. Tant els ramaders com el mateix CGA han reclamat reiteradament la necessitat d'articular un protocol per donar resposta a aquestes situacions, amb la por què, atenent la proximitat als pobles, en què moltes vegades es produeixen els atacs, pugui succeir un greu accident amb alguna persona.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *