Temporers de la fruita es manifesten a Lleida per denunciar “irregularitats” laborals per part d’algunes ETT’s

Temporers de la fruita es manifesten a Lleida per denunciar “irregularitats” laborals per part d’algunes ETT’s| Text i fotos: ACN

 

Una quarantena de treballadors temporers que participen en la campanya de la fruita s'han manifestat aquest dilluns a Lleida per denunciar públicament les “irregularitats” laborals que, segons afirmen, estan patint per part d'algunes empreses de treball temporal (ETT) que es dediquen exclusivament a gestionar la contractació de temporers en el sector agrari. 

El col·lectiu assegura que els estan pagant per sota del que marca el conveni del camp i que en alguns casos treballen més dies dels que cotitzen a la Seguretat Social. Els temporers afectats, amb el suport de CCOO, ja han traslladat aquestes suposades “irregularitats” a la Inspecció de Treball, que ho està investigant. Els col·lectiu també assegura haver rebut amenaces que no se'ls tornaria a contractar si participaven en la mobilització d'aquest dilluns. Des de CCOO han fet una crida perquè els empresaris agraris no contractin els seus treballadors a través d'ETT's.
 
Sota el lema 'No a l'explotació laboral, per un treball digne', una quarantena de temporers del camp s'han manifestat pels carrers de Lleida per exigir l'actuació de l'administració davant les suposades “irregularitats” que asseguren estan aplicant unes set o vuit empreses de treball temporal dedicades exclusivament a gestionar la contractació de treballadors per a les diferents campanyes agràries que es desenvolupen durant l'any en diferents punts de l'Estat com és al cas de Lleida, el País Valencià o Múrcia. 
 
El col·lectiu afectat assegura que les empreses de treball temporal que gestionen la seva contractació al camp els estan pagant a 4,60 euros/hora, un salari per sota de l'establert en el conveni del camp que és de 6,012 euros/hora, segons ha explicat Syed Saquib, un dels afectats. Així mateix, també denuncien que en molts casos estan cotitzant menys dies dels que realment estan treballant. Els manifestants asseguren que aquestes pràctiques, de les quals s'estarien beneficiant aquestes ETT's, afecten uns 400 temporers que participen en la campanya de la fruita a les comarques lleidatanes, majoritàriament pakistanesos, hindús i romanesos, que són contractats per empresaris agraris a través d'ETT's.
 
A més, també rebutgen que a través un capatàs, normalment una persona de la seva mateixa nacionalitat que fa d'enllaç entre l'ETT's i els temporers, se'ls estigui cobrant 6 euros diaris com a despesa per transportar-los fins al camp. Igualment, també es veuen obligats a pagar uns 100 euros mensuals per poder disposar d'un allotjament, en els quals en molts casos estan vivint més persones de les que hi caben, segons denuncien.
 
El col·lectiu afectat, amb el suport de CCOO, ja ha traslladat aquesta problemàtica, que fa uns quatre o cinc anys que s'arrossega, a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, així com a la Inspecció de Treball, que ja ho estaria investigant, segons ha assegurat la responsable del sector del Camp de CCOO d'Indústria de Lleida, Maria José Fernández. Des d'aquest sindicat han aprofitat per fer una crida als empresaris agraris perquè deixin de contractar temporers pel camp a través d'empreses de treball temporal i que ho facin a través d'organitzacions agràries o de les diferents administracions implicades. 
 
Finalment, els manifestants han denunciat haver rebut amenaces des de les empreses de treball temporal que no se'ls tornaria a contractar si participaven en la manifestació d'aquest dilluns a Lleida. La mobilització ha sortit de davant la delegació del Govern a Lleida i ha continuat pel carrer Acadèmia, finalitzant davant l'Oficina de Treball de la Generalitat.