Sense Categoria

La tempesta de dijous deixa danys en cereal, fruita i vinya al Berguedà, pla de Lleida i Camp de Tarragona

LleidaDiari
  • juny 19, 2021
  • 3 min read
La tempesta de dijous deixa danys en cereal, fruita i vinya al Berguedà, pla de Lleida i Camp de Tarragona

La tempesta de pedra i aigua que dijous a la tarda va afectar d'una forma més intensa el Berguedà, Urgell, Pla d'Urgell, Segarra, Conca de Barberà i Priorat ha deixat danys en cultius de poma, pera, cereal d'hivern -sobretot en blat i colza- i vinya, segons la primera valoració efectuada per Unió de Pagesos.

 

A més, en poblacions com ara Sagàs (Berguedà) ràfegues de pedra i vent van causar danys importants en explotacions i van fer caure sitges i teulades de magatzems i granges. El sindicat remarca que en molts indrets van caure entre 40 i 50 litres per metre quadrat en pocs minuts. Unió de Pagesos demana al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural una avaluació ràpida i acurada dels danys a les explotacions afectades.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Segons l'organització agrària, els conreus dels municipis cerealistes del Berguedà (Berga, Olvan, Sagàs, Avià, l'Espunyola, Montclar, Montmajor, Viver i Serrateix, Puig-reig, Casserres, Gironella i Santa Maria de Merlès) van resultar força afectats, amb danys entre el 90% i el 100% en blats, ordi i colza.

La tempesta de dijous deixa danys en cereal, fruita i vinya al Berguedà, pla de Lleida i Camp de Tarragona

La tempesta de dijous deixa danys en cereal, fruita i vinya al Berguedà, pla de Lleida i Camp de Tarragona | LleidaDiari.cat

 

Unió de Pagesos calcula que els danys a pomes i a peres en algunes zones de l'Urgell podrien ser d'entre el 30% i el 50%

Unió de Pagesos calcula que els danys a pomes i a peres en algunes zones de l'Urgell com ara Bellpuig i del Pla d'Urgell, com és el cas de Vilanova de Bellpuig i Castellnou de Seana, entre altres, podrien ser d'entre el 30% i el 50%. La fruita va quedar marcada per l'impacte de la pedra.

 

Pel que fa al cereals, els més afectats han estat el blat i l'ordi a l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Segarra, ja que el vent i la pluja van tombar les espigues. L'afectació a la Segarra podria superar el 30% en poblacions com ara Talavera i també de la Conca de Barberà com és el cas de Vallverd de Queralt, segons les primeres estimacions del sindicat. A més, els cereals ja havien estat afectats els últims mesos per la sequera, i els últims dies, per la calor intensa.

 

Als municipis del Lloar i la Vilella Baixa, al Priorat, i en algun de la Segarra, la pedra i la pluja també van afectar la vinya. La tempesta també ha afectat prats de dall del Ripollès i la Cerdanya, que han quedat ajaguts, la qual cosa dificultarà la collita. També ha provocat fortes escorrenties en camps sembrats d'herba recentment i camins de zones com ara Ribes de Freser i Planoles.

 

Unió de Pagesos demana Acció Climàtica una valoració ràpida

Unió de Pagesos demana Acció Climàtica una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta d'aquest dijous, a més d'un seguiment d'aquestes afectacions amb l'objectiu d'adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls de l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos causada pels danys i per establir mesures d'ajut en cas d'explotacions que vegin perillar la seva viabilitat pels danys ocasionats.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *