La tempesta de divendres danya més d’un miler d’hectàrees de cultius

La tempesta d'aigua barrejada amb pedra que va caure divendres a la tarda el Segrià i les Garrigues ha afectat unes 1.175 hectàrees de cultius en aquestes comarques, segons les primeres estimacions del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural. La tempesta va descarregar amb molta virulència sobre Aspa i Alfés, tot i que també hi ha afectacions considerables a Castelldans i l'Albagés, mentre que en els municipis de Granyena de les Garrigues, Soleràs, el Cogul, Artesa de Lleida, Lleida i Alcanó l'afectació és menor. Tot i que la pedra va caure barrejada amb molta aigua, va causar danys en fruita dolça, ametller, olivera i gira-sol, tant per la intensitat de la pedregada com pels forts vents associats a la tempesta.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La tempesta va afectar cap a les set de la tarda poblacions de la comarca de les Garrigues i, després, es va desplaçar cap al Segrià. A les Garrigues les finques afectades són d'olivera i ametller. Moltes ja s'havien vist afectades per les gelades de l'abril de manera que el poc fruit que quedava a l'arbre ha acabat de caure a terra. Els danys són variables i, segons Acció Climàtica, cal esperar les valoracions finals segons la situació de la plantació, l'edat, l'orientació i la varietat. Puntualment, hi ha finques amb afectacions considerables, sobretot les zones de secà dels municipis de Castelldans i l'Albagés, on més del 70% de la producció que quedava a l'arbre ha caigut a terra. En la resta de municipis afectats els danys han estat d'entre el 20 i el 30%, ja que hi va caure més aigua.

 

Imatge dels danys de la fruita arran de la pedregada de divendres al Segrià i les Garrigues.

Imatge dels danys de la fruita arran de la pedregada de divendres al Segrià i les Garrigues. | LleidaDiari.cat

 

Pel que fa al Segrià en fruita dolça, les zones més afectades van ser les plantacions de perer, presseguer i nectarina que encara estaven pendents de collir i no estaven protegides per xarxes principalment al municipi d'Alfés, on els danys oscil·len entre el 40 i el 60% de la producció.

 

En ametller i olivera es van produir fortes caigudes de fruits, principalment al municipi d'Aspa, on els danys se situen entre el 80 i el 90% a les finques més afectades d'ametller, i de fins al 70-80% en olivera. A la resta de municipis afectats del Segrià, els danys han estat menors. A la població d'Alfés també van resultar afectades finques de gira-sol.