Teletreball cinc anys després de la covid: La presencialitat torna a guanyar pes

Cinc anys després de l’esclat de la covid, que va obligar a confinar gran part del món, el teletreball s’ha estabilitzat com una opció pel 16% dels ocupats però amb una tendència a reduir els dies de feina en remot. Si bé el 2021 els empleats que treballaven des de casa la majoria del temps duplicaven els que només ho feien ocasionalment, el 2023 la tendència ja s’havia revertit. En els últims mesos, la presencialitat ha guanyat pes arreu del món amb empreses com Amazon o Dell anunciant el retorn a l’oficina. Encara que a Catalunya no es detecten passos enrere generalitzats, institucions com la Generalitat l’han retirat pels alts càrrecs. A més, hi ha empreses que amenacen a retirar el teletreball com una forma d’acomiadaments encoberts.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La pandèmia de covid-19 va confinar gran part del món i va causar 7 milions de morts, obligant a canviar les dinàmiques laborals i a imposar el teletreball. Amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma el 15 de març del 2020, la feina en remot es va disparar amb un salt del 8,6% al 17,7% del total d’ocupats a Catalunya en un any, segons l’Enquesta de Població Activa de l’INE.

L’obligació a treballar des de casa durant els mesos de més impacte de la covid va canviar dinàmiques i va digitalitzar ràpidament moltes tasques presencials com ara les reunions. “Va ser una mesura aplicada de forma ràpida, urgent, una mica anàrquica, per donar resposta a una situació critica que vivíem amb una alta intensitat d’afectació de la pandèmia”, ha dit Josep Ginesta, secretar general de la patronal Pimec.

El 2021 es va arribar al màxim històric fins ara d’aquesta modalitat (18,8%), i des de llavors s’ha moderat, registrant de mitjana el 2023 un 14,2%, per bé que les últimes dades trimestrals de l’INE apunten a un repunt el 2024 fins al 16%. Durant tota la postpandèmia, Catalunya s’ha situat entre un i dos punts per sobre del conjunt espanyol en teletreball. Les dades inclouen els autònoms que treballen des de casa.

El teletreball ocasional ja guanya l’habitual

La secretària d’Acció Sindical de CCOO, Cristina Torre, assenyala que el teletreball habitual ha disminuït des de l’esclat de la pandèmia, però, en canvi, s’ha incrementat l’esporàdic. “El teletreball esporàdic és un element valorat molt positivament com una mesura de flexibilitat i de poder organitzar millor la vida familiar i social”, ha dit. En aquest sentit, les dades reflecteixen una tendència a la reducció dels dies de teletreball entre els qui en fan. Si bé el 2021 els qui declaraven treballar des de casa la majoria dels dies duplicaven els qui només ho havien fet ocasionalment, el 2023 la tendència s’havia revertit: els qui ho havien fet puntualment passaven en dos anys del 6,5% al 7,8%, i els que ho feien la major part del temps queien del 12,3% al 6,4%.