Els Mossos estrenen la Taser sense gravar el tret i incomplint el protocol

L'X26 és un dels models de pistola elèctrica més habituals de la marca Taser

L'X26 és un dels models de pistola elèctrica més habituals de la marca Taser | Cedida

 

Els Mossos d’Esquadra es van estrenar en l’ús de la pistola Taser durant la detenció d’un presumpte maltractador de gènere a Salt (Girona), tot i que —per contra del que demana la llei del Parlament— no es registra l'existència de cap gravació de la intervenció. Segons la revisió del cas efectuada pel propi cos, la utilització de la pistola elèctrica hauria estat «correcta i absolutament proporcional».

 

El fet que no existeixi cap gravació de la intervenció incompleix el pacte al qual va arribar el Parlament per aprovar l’ús d’aquesta mena d’armes de contenció. L'ús d’aquesta mena d’arma elèctrica va ser estudiada en un Grup de Treball sobre la Utilització per part de la Policia de les Pistoles Elèctriques.

 

 

Referències explícites a la necessitat de l’ús de la càmera

Aquest grup de treball va elaborar unes conclusions que van ser finalment aprovades al Parlament i on queda explicitada la necessitat de gravar aquestes intervencions: «Les pistoles elèctriques han d’incorporar una càmera que registri l’actuació i que en garanteixin el bon ús per part dels agents i la idoneïtat de la situació».

 

Una tecnologia inexistent

Durant la presentació que van realitzar els Mossos sobre l’ús d’aquest dispositiu es va afirmar que hi havia una tecnologia que permetia iniciar la gravació de forma automàtica quan el policia treia la pistola. Finalment, per problemes de patents, segons es va explicar a la presentació de les pistoles Taser a Girona el 25 de juny del 2018, no va ser possible comptar amb aquesta tecnologia que permetria la gravació automàtica de l’actuació policial.

 

D’aquesta manera, si bé l’estrena de les pistoles elèctriques es va fer acompanyada de la càmera tal i com es va acordar al Parlament, el seu funcionament depèn de l’activació manual de la càmera a través d’un botó que el propi agent ha de pitjar. El Mossos han conclòs que l’actuació de Salt va ser proporcionada i que per tant no existeix mala praxis en l’ús d’aquesta arma.

 

Les noves armes dels Mossos: Taser, les pistoles elèctriques.

Les noves armes dels Mossos: Taser, les pistoles elèctriques. | CatalunyaDiari.cat

 

 

Les pistoles han tardat quatre anys a arribar a les comissaries

Gairebé quatre anys ha estat el temps que l’Administració catalana ha emprat per fer arribar aquests nous dispositius a les comissaries catalanes. En principi han rebut aquests dispositius les comissaries de Blanes, Girona i Figueres i la resta de ciutats les estan rebent de forma esglaonada, acompanyades de les càmeres.

 

La dotació de pistoles Taser havia estat una reivindicació històrica dels sindicats policials i va ser Ramon Espadaler el primer conseller que es va mostrar favorable a la incorporació d’aquestes armes als cossos policials, i es va anunciar ja llavors que s’incorporarien abans que acabés l’any 2015. Jordi Jané, el conseller successor d’Espadaler va fer marxa enrere en la compra de 130 pistoles elèctriques i, posteriorment, es va crear el Grup de Treball sobre la Utilització per la Policia de les Pistoles Elèctriques.

 

Finalment, el 20 de gener de 2017 es van comprar 134 pistoles elèctriques i les seves corresponents càmeres de vídeo per la xifra de 771.331 euros amb IVA.