Tàrrega taparà la inscripció franquista de la peanya de la creu de terme gòtica

Imatge de les obres de la plaça

Imatge de les obres de la plaça | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Tàrrega mantindrà al seu lloc actual, la plaça Major, la rèplica de l'antiga creu de terme gòtica del segle XV si bé es modificarà la peanya on figura una inscripció franquista gravada els anys 50 del segle passat. En concret, es procedirà a tapar la inscripció «A nuestros caídos 1936 – 1939» seguint el protocol que marca el compliment de la Llei de Memòria Històrica. La decisió de mantenir la creu de terme al seu emplaçament i ocultar la inscripció de la base s'ha pres arran del veredicte d'una comissió d'experts convocada pel consistori i integrada per grups polítics, historiadors i entitats locals. L'opinió general estima que el vestigi franquista és la peanya i no la creu de terme en si. Així ho ha explicat aquest dimarts l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, en una entrevista a l'emissora municipal Ràdio Tàrrega.

 

D'altra banda, en aquesta mateixa reunió d'experts també s'han plantejat altres possibles ubicacions de la rèplica de la creu de terme i s'ha conclòs de mantenir el monument al seu emplaçament actual si bé tapant la inscripció franquista. Al mateix temps, s'ha determinat d'instal·lar un plafó vora la creu, junt amb un codi QR, que proporcionarà informació sobre els detalls del monument. L'Ajuntament de Tàrrega es posarà en contacte amb tècnics del Memorial Democràtic per rebre assessorament sobre com modificar la peanya i tapar la inscripció. Aquesta acció s'ha plantejat coincidint amb els treballs d'adequació de la plaça Major, els quals s'estan efectuant des de mitjans d'octubre.

 

Les obres convertiran aquest emblemàtic indret del nucli antic en un espai de plataforma única. La rèplica de la creu de terme gòtica es reubicà a la plaça Major la dècada dels 50 del segle passat damunt la peanya amb la inscripció franquista i conservant el capitell original del segle XV. A finals de l'any 2013 se substituí el capitell per una còpia i es diposità la peça original al fons permanent del Museu Comarcal de l'Urgell, on ja es custodiava la creu també del segle XV, completant així una de les joies escultòriques de Tàrrega.