Tàrrega reviurà la tradició centenària dels Tres Tombs

Tàrrega celebrarà el diumenge 29 de gener una nova edició dels Tres Tombs, festa centenària que a la capital de l’Urgell data del segle XIV. La Societat de Sant Antoni Abat, amb suport de la Regidoria de Cultura, manté viva aquesta tradició participativa com a exponent de cultura popular i homenatge a la pagesia. Igual que l’any passat, els emblemàtics Tres Tombs a la plaça del Carme s’avançaran a les 11 del matí i tornaran a comptar amb bestiari convidat de fora vila, en aquest cas l’Ovella de Castellví i Lo Marrà de Tremp. El seguici tindrà enguany com a pendonista Josep Castelló, pagès del poble d’Altet. També desfilaran cavalleries, carros, tractors i carrosses junt amb lo Tossino, la Verreta, els Cavallets de Guixanet, la Fal·lera Gegantera i l’agrupació musical La Follia Brass Band.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Mercat artesà a la plaça de les Nacions sense Estat

D’altra banda, el programa també porta activitats a la plaça de les Nacions sense Estat. Així, de 9 del matí a 2 de la tarda, s’hi celebrarà el mercat tradicional de productes alimentaris artesanals i de proximitat que impulsa la Regidoria de Promoció Econòmica. A més, el públic hi podrà gaudir de jocs infantils, passejades amb ‘ruquets’ i l’esmorzar popular de pagès a 2/4 de 10 del matí.

 

No faltarà tampoc la benedicció de cavalleries, carros, tractors i animals de companyia a 3/4 d’11 del matí, a l’Espai Fassina. Com a novetat, es proposa a 2/4 d’1 del migdia un vermut amenitzat per la rumba catalana en viu del músic targarí Carlitos Miñarro. A la festa dels Tres Tombs, a banda dels col·lectius esmentats, també hi col·laboraran Foment Tàrrega, La Soll, centres educatius i la Generalitat de Catalunya.

Activitats prèvies el dissabte 28 de gener

Prèviament, la festa arrencarà ja a la vigília, el dissabte 28 de gener, amb un col·loqui sobre la ramaderia i la nova llei de benestar animal (12 migdia, Local Ateneu). Hi intervindran Raquel Serrats, ramadera; Enric Altisent, cap de l’oficina comarcal DACC de l’Urgell; i Antoni Tàcies, ramader. El periodista Jaume Ramon moderarà l’acte. A la tarda, lo Tossino, la Verreta i els Grallers de la Barra pronunciaran pels carrers del centre el pregó anunciant la celebració. Amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals i protector de l’agricultura, la capital de l’Urgell reivindicarà un any més la pagesia com a signe d’identitat del territori.