Comarques

Tàrrega restaura els gegants centenaris del barri de la Mercè

L’actuació permet preservar els ulls originals de vidre dels gegants

Marta Romera
  • desembre 29, 2022
  • 4 min read
Tàrrega restaura els gegants centenaris del barri de la Mercè

Els gegants centenaris del barri de la Mercè de Tàrrega, datats de 1870, són objecte d’un acurat procés de restauració. Els dos elements de cultura popular targarina més antics que es conserven foren traslladats, a finals de 2021, al Taller Avall de Reus, empresa de professionals titulats i especialitzats en aquest tipus de treballs, i durant tot el 2022 s’han sotmès a diverses intervencions per tal de recuperar-ne l’aspecte original. L’Ajuntament de Tàrrega i La Fal·lera Gegantera aposten així per la preservació dels exponents de la cultura tradicional local, que s’ha de demostrar que són de gran vàlua patrimonial, històrica i cultural. Les tasques de restauració, les quals és previst enllestir durant l’any vinent, arriben després de commemorar els 150 anys de vida dels esmentats gegants, els quals no s’havien intervingut mai de manera integral i amb aquesta perspectiva científica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per al regidor de Cultura, Carlos Vílchez, «restaurar aquest patrimoni era un deure de l’Administració, concretament de l’Ajuntament de Tàrrega, i prenent consciència dels 150 anys dels gegants la Regidoria va conjuminar-se amb la colla gegantera en favor dels elements folklòrics targarins, com ha estat voluntat al llarg de la legislatura. Aquests gegants havien de ser tractats com a béns culturals de gran valor que són dins la imatgeria festiva que representen». Per la seva banda, el president de La Fal·lera Gegantera, Pere Agea, ha explicat que «la restauració dels Gegants de la Mercè era del tot necessària» i confia que «aquesta actuació serveixi per donar a conèixer la història i evolució d’aquests gegants centenaris a tota la ciutadania tot permetent-ne el manteniment i conservació».

 

En el transcurs de la intervenció s’han pogut recuperar els ulls originals de vidre d’ambdues figures, que simbolitzen els comtes de Barcelona, Ramon Berenguer I i Almodis. A més de recuperar les obres de les diverses caigudes, impactes, trencaments i intervencions desafortunades que els han malmès amb el pas del temps, l’acció també ha permès descobrir que el gegant té dents, que actualment restaven cobertes per material afegit en altres actuacions. Com a curiositats, podem dir que a la geganta fa dècades hi havia hagut un niu de ratolins i que les obres es troben en estat pulverulent.

Una mica d’història

Si bé la primera referència gegantera a Tàrrega es remunta a l’any 1600, moltes figures s’han perdut amb el pas del temps. Els gegants de la Mercè van debutar el 23 de setembre del 1870 gràcies a Miquel Florensa Artigues (més conegut per Miquel del Bitxo), creador també de l’Home de la Barra. Fan 4 metres i 3,70 metres d’alçada, pesaven 95 i 90 quilos i són fets de cartó pedra. Els gegants de la Mercè participaven en la cercavila inaugural de la Festa Major de Maig i de setembre, i a les Festes de la Mercè. El gegant duu el nom del comte de Barcelona que conquerí el castell de Tàrrega als musulmans. La seva esposa Almodis en va ser la propietària, la qual el deixà en herència a les successores al tron reial.

 

Els gegants de la Mercè protagonitzaren una curiosa disputa amb els del Carme, quan ambdós barris rivalitzaven per veure qui organitzava la millor festa. Aquest enfrontament ha donat peu, per exemple, a un dels eixos argumentals de La Nit del Tararot, un dels principals actes de la Festa Major de Tàrrega. Amb motiu de la commemoració dels seus 150 anys, ambdues figures l’any 2020 foren protagonistes de l’exposició ‘Passeig d’aniversari. 150 anys dels gegants de la Mercè’, a la Sala Marsà, l’objectiu de la qual era acostar la història dels gegants targarins més antics que han perdurat fins a l’actualitat.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *