Tàrrega organitza una visita guiada per divulgar el seu patrimoni jueu

Imatge d'una de les sales d'exposició

Imatge d'una de les sales d'exposició | LleidaDiari.cat

 

Tàrrega se suma a la celebració de les XX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya. És una de les iniciatives amb què la capital de l'Urgell divulga l'empremta que deixà la comunitat jueva medieval i el patrimoni històric que n'ha perdurat fins a l'actualitat. Així, el Museu Tàrrega Urgell ha programat una visita guiada gratuïta el diumenge 1 de setembre, a partir de 2/4 d'11 del matí. L'itinerari s'obrirà a la sala permanent 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348' del museu targarí.

 

Aquí s'exhibeixen nombrosos objectes i vestigis de la comunitat hebrea que residí a l'antiga vila medieval a més de significatives obres d'art religiós de l'època. El fons constitueix un valuós testimoni de la vida dels jueus a l'Edat Mitjana. Els objectes exposats provenen de l'antic call i la necròpolis de Les Roquetes, on s'inhumaren nombroses víctimes del sagnant pogrom succeït a Tàrrega l'any 1348.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Una ruta per diversos punts del call

Seguidament, els tècnics del Museu Tàrrega Urgell encapçalaran una ruta per diversos punts del call i el centre històric. S'hi detallaran anècdotes sobre la comunitat jueva que vivia al call durant els segles XIV i XV, fets coneguts mitjançant els llibres de bans. S'incidirà també en la diàspora que l'any 1492 afectà també els jueus del territori. Per això, la visita guiada durà el títol genèric de 'La diàspora dels jueus de Tàrrega'.

 

Val a dir que l'Ajuntament de Tàrrega senyalitzà l'any 2014 amb plafons informatius diferents indrets del call. Les Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya parteixen de l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). Tàrrega s'hi adhereix per segon any consecutiu i es posiciona així com un dels focus d'estudi del judaisme. La proposta també es va fer extensiva l'any passat a 28 països del vell continent assolint la participació de més de 420 ciutats.

 

També et poden interessar…