Tàrrega convoca la segona edició de la beca dedicada a Joaquim Capdevila

L’Ajuntament de Tàrrega convoca la segona edició de la Beca d’Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila, creada l’any 2021 pel Consell Comarcal de l’Urgell, el consistori targarí i l’Ajuntament de Maldà per perpetuar el record d’aquest lingüista i historiador lleidatà que esdevingué una de les figures destacades del pensament social i cultural del territori. El termini de recepció de propostes ja està obert i finalitzarà el dia 26 d’aquest mes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El projecte de recerca guanyador rebrà un premi de 1.500 euros i l’autor tindrà sis mesos per desenvolupar i presentar el treball final. El treball guanyador, juntament amb l’estudi premiat en la línia de la beca que convoca el Consell Comarcal de l’Urgell, es publicarà en la propera edició de ‘Quaderns d’URTX’, creats expressament per aquesta finalitat i vinculats a ‘URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell’.

 

La Beca d’Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila està convocada pel Consell Comarcal de l’Urgell, l’Ajuntament de Tàrrega i l’Ajuntament de Maldà, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el patrocini de Lumsport. Té dues línies, cadascuna de les quals està dotada amb 1.500 euros. L’Ajuntament de Tàrrega convoca la primera línia per impulsar la producció d’estudis en el camp de les humanitats i les ciències socials en un sentit ampli (etnologia, patrimoni cultural, antropologia, arqueologia, literatura, lingüística, sociologia, filosofia, arts i creació o biografies transversals entre altres) en l’àmbit territorial de Tàrrega i les terres de Ponent. En paral·lel, la segona línia convocada pel Consell Comarcal de l’Urgell se centra en estudis de recerca històrica i memòria en l’àmbit de la comarca i la seva àrea d’influència.

 

El projecte ‘Els habitants ibèrics, romans i tardoantics de Preixana. Estudi arqueològic del poblament al terme municipal de Preixana (Urgell) entre els segles VIè i VIIè’, obra de Montserrat Baiges Minguell, i el treball ‘Assistència mèdica a l’Urgell durant l’Edat Mitjana’, proposat per Guillem Roca Cabau, foren els guanyadors de la primera edició de la beca. Ambdós treballs de recerca es van publicar al primer número de ‘Quaderns d’URTX’, que va sortir al carrer la primavera de l’any passat.

Sobre Joaquim Capdevila i Capdevila

Especialista en sociologia històrica i semiòtica, Joaquim Capdevila i Capdevila (1967 – 2017) esdevingué un prolífic investigador sobre la història de Maldà (el seu poble natal), Tàrrega i l’Urgell. La tasca de recerca que caracteritzà el seu treball, precisament, és el motor de la beca que duu el seu nom, la qual nasqué per promoure la producció d’estudis sobre les humanitats i les ciències socials.

 

Capdevila obtingué les llicenciatures en Filologia Catalana i en Psicologia i el Doctorat en Lingüística. Abocà tot aquest bagatge intel·lectual en nombrosos estudis historiogràfics, que enfocà de forma original fugint dels academicismes tradicionals. La seva trajectòria es fonamenta en la tasca d’arxiu i l’erudició investigadora sota el fil conductor de la identitat comunitària territorial. Publicà articles en diverses revistes i fou autor i editor de llibres sobre la història contemporània de Maldà, Tàrrega i la Catalunya occidental. En l’àmbit de l’ensenyament, exercí de professor de Lingüística, Semiòtica i Teoria de la Comunicació a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Lleida.

 

L’estiu del 2017 moria, a l’edat de 50 anys, de manera sobtada. Aquell mateix any se li dedicà un acte d’homenatge a la ciutat de Tàrrega i el 2018 es publicà a ‘URTX’ el dossier ‘Joaquim Capdevila i Capdevila in memoriam’ amb quatre articles que recordaven i reivindicaven la seva figura tant des d’un punt de vista humà com intel·lectual.