Tàrrega celebrarà la 26a edició dels Premis Culturàlia

El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega organitzen una nova edició dels Premis Culturàlia el pròxim dissabte 30 de novembre al Teatre Ateneu (20.15h). La gala, que assoleix la 26a edició, oferirà altre cop moments emotius de reconeixements i celebracions, certificant el caràcter referent d’un dels esdeveniments culturals més destacats de les terres de Lleida. Els Premis Culturàlia 2024 es lliuraran en diferents categories amb l’objectiu de reconèixer persones i entitats que han destacat per la seva aportació al territori.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Un any més, el jurat ha seleccionat figures clau del panorama social i cultural. Els premiats són: Associació de Dones Arrels (entitat); la llibretera targarina Núria Sauret (persona); el museòleg Carles García Hermosilla (targarí fora vila); el col·leccionista i cinèfil Josep Maria Queraltó (comarcal); i l’activista cultural Antoni Gelonch (intercomarcal).

Tant el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, com el president del Centre Cultural, Pep Vall, han definit els guardonats com a “operadors culturals que mantenen viu aquest àmbit i el projecten arreu de Catalunya”. Per la seva banda l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha destacat que els Culturàlia d’enguany “posen de relleu el valor significatiu de la literatura, els museus, el patrimoni, el cinema o l’empoderament de les dones entre altres aspectes significatius”.

A la roda de premsa de presentació ha assistit també el regidor de Cultura, Miquel Nadal, que ha subratllat “el caràcter referent dels guardons” i ha volgut destacar especialment la tasca de Núria Sauret “com a col·laboradora habitual de les activitats de la Biblioteca i de dinamització de la lectura”. Per la seva part, el president del Consell Comarcal de l’Urgell, José Luis Marín, ha lloat la tasca de Josep Maria Queraltó en favor de la divulgació del cinema i de Vallbona de les Monges. L’actor Robert Gobern de Comediants repetirà per segon any consecutiu com a presentador. També continuaran presents l’escenografia de Llorenç Corbella i els audiovisuals de Marc Andreu. L’acte, obert al públic i gratuït, s’arrodonirà amb l’actuació del grup musical Tamagotxi.

Sobre els guanyadors

ASSOCIACIÓ DE DONES ARREL: Entitat amb una llarga trajectòria dedicada a l’empoderament de les dones i la promoció de la igualtat de gènere a Tàrrega. Fundada el 1993, ha estat molt activa en la vida social i cultural de la ciutat, organitzant activitats com tallers de manualitats, exposicions, lectures i excursions per a les seves sòcies. Actualment, compta amb unes 200 sòcies i se centra en crear un espai de trobada i suport per a les dones de la ciutat, tot i que expressen la necessitat d’incorporar noves generacions per garantir la continuïtat de la seva tasca​. L’entitat també ha estat coneguda per la seva participació en la celebració d’esdeveniments com la festivitat de Santa Àgueda o el seu 25è aniversari. A més, han reivindicat constantment la plena igualtat de drets per a les dones i el seu reconeixement en tots els àmbits de la societat.

NÚRIA SAURET: Destacada figura cultural a Tàrrega i coneguda pel seu paper com a responsable de la històrica Llibreria Sauret, un establiment familiar amb una trajectòria entranyable que ha servit la comunitat durant dècades. A més de la seva gestió comercial, Núria Sauret ha actuat com una veritable dinamitzadora cultural organitzant clubs de lectura i altres iniciatives literàries que han contribuït a mantenir viva la passió per la lectura a la ciutat. Tot i els reptes econòmics i socials, com els derivats de la pandèmia, Sauret ha continuat treballant incansablement per preservar l’essència d’aquest espai cultural tan estimat. Amb el seu compromís inqüestionable, la llibreria segueix sent un punt de trobada clau per als amants dels llibres i la cultura de Tàrrega. La divulgació cultural a peu de carrer defineix el seu tarannà, que ha fet extensiu a moltes activitats de la Regidoria de Cultura.

CARLES GARCIA HERMOSILLA: Nascut a Tàrrega el 1972, és un reconegut museòleg i antropòleg català que compta amb una dilatada trajectòria professional en l’àmbit de la gestió patrimonial i museística. Dirigeix des de fa més de 20 anys el Museu del Ter a Manlleu, on ha transformat aquest centre en un referent social i territorial, especialment en el context de la història industrial del tèxtil a Catalunya. La seva vinculació amb Tàrrega és destacada també per la seva participació en projectes culturals i de patrimoni. Per exemple, va coordinar la identificació del patrimoni industrial de Tàrrega i va organitzar les primeres Jornades de Geografia Urbana de la ciutat el 1994. Recentment ha estat nomenat director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), on s’espera que aporti la seva experiència en gestió cultural i la seva sensibilitat social per promoure una visió històrica que connecti el passat amb els reptes contemporani.

JOSEP MARIA QUERALTÓ: Titular d’una de les col·leccions més importants d’Europa en relació a la història del cinema, una part de la qual es pot visitar a l’Espai Museístic del Cinema situat a Vallbona de les Monges. Aquest espai es va inaugurar per mostrar una selecció de més de 20.000 peces que Queraltó ha anat recopilant durant dècades, incloent-hi càmeres, projectors i altres dispositius històrics que expliquen l’evolució del setè art. El museu és una destinació cultural i educativa. S’hi exposen objectes des dels primers dies del cinema fins a l’actualitat. El museu obre de dimarts a diumenge al matí i forma part de l’oferta cultural de la zona, dins de la Ruta del Cister.

ANTONI GELONCH: Destacat activista cultural, escriptor, mecenes i divulgador artístic de Lleida, conegut per la seva incansable dedicació a promoure el debat cultural i patrimonial de les terres de Ponent. Gelonch va fundar la Fundació Horitzons 2050, que té com a objectiu fomentar el debat sobre el futur de l’economia, la cultura i el patrimoni de la regió de Lleida. A través d’aquesta fundació, impulsa diverses iniciatives, com la Biennal de Gravat, el Premi Horitzons, i la publicació de la revista Horitzons, que vol ser un espai per reflexionar i difondre propostes que transcendeixin el territori. Gelonch potencia ciutats com Tàrrega amb l’ambició que esdevingui un referent cultural a Ponent. El seu compromís amb la cultura també es reflecteix en la seva important col·lecció d’art que ha dipositat al Museu de Lleida.