Tàrrega aprova el pressupost municipal, que supera els 21 milions d’euros

L’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat de forma definitiva el pressupost municipal de l’exercici 2023 després que el Ple resolgués en sessió ordinària les diverses al·legacions que havien rebut. En aquest sentit, va desestimar en la seva totalitat les al·legacions presentades tant pel grup municipal de Junts per Tàrrega (oposició) com per la Federació d’Associacions de Veïns de Tàrrega (FAVT) i la Comunitat de Propietaris de l’avinguda de Balaguer número 18. Els comptes van rebre els vots favorables dels grups municipals d’ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) mentre que Junts hi va votar en contra.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’Equip de Govern municipal va insistir en el fet que «el pressupost és una eina de treball que ha de ser el màxim de realista possible» mentre que l’oposició va criticar «manca de sensibilitat» en no incorporar-hi cap de les seves peticions. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va explicar que el pressupost de l’any vinent detalla les inversions previstes per al 2023 i va recalcar que «no hi podem fer constar inversions que farem en propers exercicis».

 

Pijuan refusava així l’acusació expressada per Junts de no reflectir als comptes els projectes a llarg termini en què s’està treballant des del consistori. Durant la sessió plenària, la primera edil també va reiterar que «estem d’acord que cal reduir la despesa en energia. De fet, totes les sol·licituds als Fons Next Generation que hem presentat, i insisteixo que ens hem acollit a totes les possibles, són per disminuir aquesta despesa», afirmà l’alcaldessa.

 

Per la seva banda, Rosa M. Perelló, portaveu de Junts, va retreure a l’Equip de Govern que «no entenem com és que, fent aportacions fàcils d’assolir i compartint posicionaments, no s’accepti cap de les nostres propostes». En aquest sentit, Daniel Esqué, regidor de Finances va afirmar que «el pressupost és viu i el modificarem durant l’exercici per adaptar-nos a les necessitats i a les noves línies de subvencions que es convoquin». Esqué va finalitzar la seva intervenció recordant que «el romanent de tresoreria tornarà a ser de lliure disposició el 2023 i suposarà una nova font d’ingressos».

Superat aquest tràmit, va quedar aprovat de forma definitiva el pressupost municipal de l’exercici 2023, que ascendirà finalment a 21.044.245,98 euros. Això suposa un augment del 7,5% amb relació als comptes de l’any 2022. En termes consolidats, el pressupost 2022 se situa en 22.041.245,98 euros.

Resolució d’al·legacions a les ordenances fiscals

En la sessió d’aquest dijous també van rebre llum verda definitiva modificacions de les ordenances fiscals de cara al proper exercici després de resoldre les al·legacions presentades per Junts. Amb els vots favorables de l’Equip de Govern es van desestimar completament les al·legacions presentades per l’oposició, que hi va votar en contra. Així doncs, la capital de l’Urgell congela la majoria de tributs, entre els quals l’Impost sobre Béns Immobles, excepte la taxa de recollida d’escombraries, que augmentarà un 3,5%, i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que s’incrementarà de mitjana un 13,9% a causa de l’actualització dels coeficients de situació.

De la mateixa manera, en el darrer Ple de l’any es va aprovar el calendari de cobrament de les taxes d’escombraries, la taxa per reserva de via pública per aparcament exclusiu, parada de vehicles, càrrega i descàrrega de mercaderies i taxa per l’ocupació de la via pública, així com la taxa de conservació i manteniment del cementiri municipal, que ara se sotmetrà a exposició pública. També va rebre llum verda la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Tàrrega i l’EPEL Fira de Teatre al Carrer per a l’exercici 2023.

 

Finalment, entre la resta de punts que es van sotmetre a votació destaca l’aprovació per unanimitat de l’actualització de la retribució del contracte de gestió del servei d’abastament d’aigua de boca i gestió i manteniment de la xarxa de clavegueram, així com la liquidació corresponent a l’exercici 2021, que es traduirà en un saldo a favor de l’Ajuntament de 5.281,20 euros.