Supervivència del 50% en el tractament quirúrgic de les metàstasis vertebrals

L’Hospital de Bellvitge ha aconseguit els millors resultats publicats fins ara a escala mundial en el tractament quirúrgic de pacients amb metàstasis vertebrals, segons un estudi publicat a ‘Clinical and Translational Oncology’ liderat per neurocirurgians i oncòlegs, radioterapeutes del centre.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Més del 40% de les persones amb càncer avançat tenen metàstasi a la columna vertebral i un 20% pateixen compressió de la medul·la espinal. Aquests pacients necessiten un tractament multidisciplinari, que pot ser cirurgia seguida de radioteràpia, només radioteràpia o bé tractament pal·liatiu. L’estudi s’ha realitzat amb 60 pacients operats entre el 2014 i el 2019 i la seva taxa de supervivència ha estat del 50% al cap de dos anys, la més alta coneguda fins ara.

Les metàstasis vertebrals són patologies d’extrema gravetat que requereixen una cirurgia complexa i el seu pronòstic depèn en bona part de la naturalesa del tumor primari. 

L’estudi ha avaluat la utilitat de prendre decisions en equip aplicant un llenguatge clínic comú, concretament l’escala de Rades, utilitzada pels oncòlegs radioterapeutes, i l’escala neoplàsica d’inestabilitat espinal (SINS), dels cirurgians de columna.

Els resultats han confirmat l’eficàcia de les escales en aquests tractaments, i, secundàriament, també suggereixen que la cirurgia hauria de ser la principal opció en pacients en els quals la compressió medul·lar és el primer símptoma del càncer, encara que tingui un mal pronòstic. 

Segons el doctor Óscar Godino, aquests resultats demostren “la importància de l’aproximació multidisciplinària per seleccionar una estratègia terapèutica apropiada”.