El suïcidi és la primera causa de mort de les dones sensellar

Un estudi revela que el suïcidi és la primera causa de mort de les dones sensellar. El document s’ha fet per part de professionals sanitaris del CAP de Santa Clara de Girona, membres de la Societat Catalana de Medicina Familia i Comunitària (CAMFIC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i la participació del grup de recerca en psicologia de la salut de la UdG. L’estudi ha analitzat les causes de mort de 562 dones sense llar ateses a un centre d’acollida entre el 2006 i el 2020. El 14,59% de les dones es va suïcidar, mentre que un 6,04% va morir a causa de la SIDA i un 1,77% per malalties hepàtiques, la mateixa xifra de dones que van finar per una malaltia pulmonar.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A més distància hi ha les dones mortes per causes oncològiques (1,06%), per sobredosi (0,35%), per problemes cardiovasculars (0,35%), per infeccions (0,35%) i per causes desconegudes (0,71%).

 

La metgessa de l’ICS i de la CAMFIC, Rebeca Alfranca, posa de manifest que el sensellarisme «incrementa els problemes de salut física i mental», al mateix temps que redueix «dràsticament» l’esperança de vida. De fet, les persones sensellar pateixen una mortalitat més severa que la població en general. Un altre estudi publicat fa poc a Girona destaca que les persones sensellar moren als 49 anys de mitjana, mentre que l’esperança de vida de la població general supera els 80.

 

Per això Alfranca destaca que les persones que viuen al carrer tenen «més risc de patir malalties mentals, addiccions i altres malalties infeccioses». Això fa que comencin a tenir patologies orgàniques o de deteriorament cognitiu abans del normal.