Sorprenent: Els milions d’euros que ha pagat el Govern aquest 2022 per netejar els grafits dels trens de Renfe

Renfe ha quantificat en 10,4 milions d’euros el cost del vandalisme dels grafitis als trens a Catalunya durant tot el 2022. Això suposa uns 28.000 euros diaris. A més de la neteja, a aquesta xifra se sumen les despeses indirectes, com la inversió en seguretat, tant de personal com de sistemes de videovigilància com la futura implementació de drons. 

Tanmateix, la companyia recorda que els usuaris en pateixen les conseqüències, amb retards o trens suprimits per manca de visibilitat, per l’afectació en elements de seguretat o directament per l’olor de la pintura, que resulta molt molesta per als viatgers. Durant l’any passat, els vàndals van pintar prop de 33.000 metres quadrats de superfície en trens.

S’han denunciat 1.490 intrusions de grafiters a les instal·lacions, una mitjana de quatre actes vandàlics al dia. El 2022, es van fer unes 4.000 hores de feina en neteja de trens.

 

Dades a Espanya

A Espanya, els costos generats pels grafits als trens de Renfe l’any passat va ser de 25,2 MEUR, uns 69.000 euros diaris. Van pintar uns 80.000 metres quadrats de superfície en trens. Alhora, es van denunciar unes 3.559 intrusions de grafiters a les instal·lacions de Renfe, una mitjana de 10 actes vandàlics al dia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La seguretat de la companyia va avortar 729 intents d’incursions de grafiters a les instal·lacions, i en van detenir 33. La policia, per la seva banda, en va posar a disposició judicial 150.

 

Alhora, la retirada dels grafits comporta una despesa energètica, perquè els trens s’han de desplaçar cap als centres de neteja. El consum elèctric d’aquests desplaçaments equival al consum de 400.000 Kwh, que corresponen a 36 milions de bombetes enceses durant una hora o abastir el consum de més de 44.000 llars durant un dia.