Comarques

Soriguera recupera més de 200 metres de trinxeres de la Guerra Civil

El complex defensiu de Sant Joan de Vilamur és un dels més ben conservats del Pirineu

Marta Romera
  • febrer 1, 2023
  • 3 min read
Soriguera recupera més de 200 metres de trinxeres de la Guerra Civil

El complex defensiu de Sant Joan de Vilamur, al Pallars Sobirà, és un dels més ben conservats del Pirineu format per búnquers i nius de metralladores, enllaçats per una xarxa de trinxeres, a més de parapets que augmentaven la protecció. Ara, amb l’objectiu de recuperar els vestigis i fer-los visitables, l’Ajuntament de Soriguera està fent una actuació que ha permès recuperar més de 200 metres de trinxeres. Amb la recuperació d’aquest patrimoni bèl·lic els visitants podran copsar com era la vida a les trinxeres i la quotidianitat dels combatents. Els treballs arqueològics d’aquest complex defensiu, que va començar a fortificar-se quan les forces franquistes van arribar al Pallars l’abril de 1938, han permès arribar al nivell original.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Xavi Sánchez, arqueòleg i director de l’excavació, ha explicat que les tasques arqueològiques han consistit a resseguir la línia de trinxeres originals per anar buscant els nivells de circulació que els mateixos soldats van excavar l’any 1938. Sánchez ha detallat que durant els treballs s’han localitzat moltes restes de munició, algun carregador de metralladora i restes de ferro, segurament per fer tancats els mateixos soldats, i alguna resta humana.

 

Pel que fa als ossos trobats, segons l’arqueòleg, corresponen a una antiga necròpilis d’època medieval ubicada sota el complex defensiu. Es creu que els mateixos soldats al cavar les trinxeres i remoure la terra van regirar les tombes i aquestes són les restes humanes que apareixen ara.

Recuperar i donar a conèixer el patrimoni

L’historiador Oriol Riart i responsable del projecte de recuperació dels vestigis bèl·lics de Vilamur, ha detallat que poder recuperar tot el complex defensiu i deixar-lo visitable farà que la gent pugui acostar-se una mica més als fets del front del Pallars (1938-1939). Per Riart és molt important «aproximar-se a la història a partir dels indrets on van tindre lloc els fets».

 

Sobre el terreny es podrà conèixer com s’estructurava una posició defensiva donada la bona conservació dels elements d’aquest espai, fet que propiciarà que el visitant es pugui fer una idea del seu funcionament. Riart ha explicat que la dotació de personal per cobrir el centre de resistència de Sant Joan de Vilamur solia ser en l’àmbit de companyia (85-100 homes) dividits en tres seccions (30 homes). La línia de trinxeres s’ha pogut recuperar donat que encara estava molt ben traçada i es podia intuir. Ara faltarà consolidar els murs de les trinxeres i dels búnquers. Actualment dels nou búnquers solament en queden set.

Gran representació de restes arqueològiques

Xavi Sánchez ha destacat la «gran concentració» de restes arqueològiques i amb una representació cronològica que va des de la prehistòria amb la Cova de l’Home Mort, indret que fa 3.500 anys va ser utilitzat com a lloc d’enterrament, a l’època contemporània amb les fortificacions de Vilamur. De l’època medieval al municipi de Soriguera hi ha el despoblat de Santa Creu de Llagunes. Per tot, Sánchez ha destacat el conjunt del patrimoni del municipi de Soriguera per la seva representació i rellevància.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *