Categories: Comarques

Solsona proposa xerrades, espectacles i actes reivindicatius al voltant del 8M

Cada 8M serveix per reivindicar aquells drets de les dones que haurien d’estar normalitzats, però que, anòmalament, encara són victòries per atènyer. A Solsona i al Solsonès, entitats i institucions organitzen una quinzena d’actes reivindicatius, culturals, divulgatius i lúdics sota el lema ‘Els nostres cossos, les nostres vides’ des del dia 8 de març fins a final de maig. El divendres 8 es concentraran fins a quatre convocatòries a Solsona i una a Sant Llorenç de Morunys per commemorar el Dia Internacional de les Dones. A la capital comarcal, l’acte central serà a les set del vespre davant l’ajuntament amb una concentració i lectura del manifest, una cita que es tancarà amb una intervenció poètica de Sílvia Sala Vilaseca. El mateix dia, però a un quart de deu del matí, la plaça del Camp acollirà una concentració feminista organitzada pels centres educatius de la comarca amb pancartes i pòsters creats per l’alumnat.

A Sant Llorenç, a partir de les sis de la tarda a la biblioteca municipal, hi haurà un berenar, un col·loqui i recollida de fotografies per a una pancarta que portarà per lema ‘Les nostres vides, les nostres experiències’. Tot seguit, es llegirà el manifest davant l’ajuntament. Divendres a dos quarts de vuit al pub Sputnik, la flamant entitat Solsciència convoca la segona i última xerrada ‘Set de ciències’. En aquesta ocasió hi participaran les científiques solsonines Laia Solé, Anna Cuadrench, Anna Mujal i Emma Fraxanet. Una de les plomes més reconegudes del panorama literari català, Marta Pessarrodona, també participa en aquest programa a Solsona. Òmnium Solsonès n’organitza la presentació de la reedició del seu assaig Donasses a les vuit del vespre a la biblioteca Carles Morató.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les dones d’Amisol reclamen un espai

Les dones d’Amisol també es fan sentir. L’associació instal·la l’exposició ‘Dona’m un espai’ a la biblioteca amb articles elaborats per una trentena de dones de l’entitat amb què mostren les seves aficions. Es podrà visitar del 8 al 16 de març en l’horari d’obertura de l’equipament. Enguany també es parlarà de l’espai públic. El dissabte 9, d’onze a una, la cooperativa Estel convida tothom a una acció pública a la plaça del Camp per repensar l’espai públic amb perspectiva de gènere en el marc del procés participatiu DiverCity, iniciat la tardor passada. D’altra banda, també dissabte al matí, però a Sant Llorenç, els Falcons de Piera demostraran la seva habilitat en la construcció de figures humanes a partir de les onze al camp de futbol.

L’Associació de Dones del Solsonès ho té tot a punt per a la setena edició de la caminada ‘Ens movem per les dones’, que serà el diumenge 10 amb sortida des de la plaça del Camp entre dos quarts de nou i les nou del matí. Es podrà escollir entre una ruta més curta i adaptada de 5 quilòmetres i una altra de 10.

Així mateix, la salut vinculada a la menstruació i a la menopausa es tractarà en dos tallers programats pel Centre Sanitari dimarts vinent, dia 12, a la biblioteca Carles Morató. La psicòloga Núria Sánchez i la dietista-nutricionista Alba Crespo oferiran un taller centrat en la transició cap a la menopausa a dos quarts de cinc de la tarda, mentre que a dos quarts de sis parlaran de les fases del cicle menstrual i els canvis de rutina i alimentació més beneficiosos.

Plaer, dol perinatal i envelliment

La programació al voltant del 8M al Solsonès inclou tres col·loquis. El primer, el dijous 14 de març a les set del vespre a la biblioteca solsonina, porta per títol ‘Nascudes per al plaer’ La doctora en Psicologia Mireia Darder parlarà de com desfer els nusos que històricament han castrat i oprimit la sexualitat femenina i de les revolucions pendents per viure l’expressió de la sexualitat femenina des de la llibertat i el plaer.

En un acte conduït per la psicòloga experta en dol Raquel Vila, el divendres 15 a les set, s’abordarà un dels dols socialment més silenciats, el perinatal, qualificat com ‘el dolor que vol ser anomenat’. S’hi sentirà també el testimoni de diverses dones. Serà a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal. A Sant Llorenç de Morunys, en una data pendent de concretar, hi haurà un col·loqui focalitzat en l’envelliment de les dones. L’escriptora Anna Freixas proposarà a les assistents celebrar aquesta etapa sense tabús i els mateixos cossos tot conquerint espais de llibertat i plaer.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Detinguts els responsables d’una empresa lleidatana relacionats amb l’estafa de milers d’euros a diverses persones

Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous a Lleida dos homes, de 34 i 39 anys,…

11 hores ago

Un mort i tres ferits en el muntatge del mirador de Durro

Els Mossos d'Esquadra amb personal de l'empresa que estava fent el muntatge del mirador de…

11 hores ago

Última hora: Accident mortal en una sortida de via al Pla d’Urgell

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia s’ha registrat un sinistre viari mortal…

3 dies ago

Alarmant: Brot de gastroenteritis afecta 29 infants i monitors en uns campaments a Catalunya

L'Agència de Salut Pública investiga un brot de gastroenteritis que ha afectat 27 infants i…

3 dies ago

Eurecat Lleida impulsa la innovació alimentària amb neurociència, realitat virtual i IA

El centre tecnològic Eurecat Lleida ha participat en el projecte CONOCE, una iniciativa que aposta…

3 dies ago

La Paeria de Lleida reforça el manteniment de jardineria

La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha donat llum verda a dues importants…

3 dies ago