Solsona presenta una Festa Major popular amb una seixantena d’actes

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

La 366a Festa Major de Solsona està concebuda com «la festa de tots, una veritable festa popular». A prop d'un mes de la primera tronada, ho ha destacat la regidora de Cultura, Judit Gisbert, en la presentació en roda de premsa del programa, que inclou prop d'una seixantena d'actes culturals, lúdics i esportius organitzats per l'Ajuntament, entitats i altres agents culturals entre final d'agost i mitjan mes de setembre.

 

També hi ha participat Júlia Xandri, autora del disseny gràfic del programa. El cantautor Cesk Freixas, en el concert solidari del SOM del dia 1 de setembre a la plaça de Sant Joan; Itaca Band, com a cap de cartell del concert jove del diumenge 8 a la nit a la Sala Xelsa; El Pot Petit, en l'espectacle estrella per al públic familiar, el divendres 6 a la plaça del Camp, i La Principal de la Bisbal per al concert de tarda i el ball de nit del dilluns 9, són alguns dels principals reclams de la Festa Major d'enguany.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La presència de Quim Torra

Aquest any la Festa patrimonial d'interès nacional dels solsonins es veurà enaltida amb la participació en els actes centrals del president de la Generalitat, Quim Torra, el dilluns 9 durant tot el matí i fins a primera hora de la tarda. Torra serà rebut a la sala de plens municipal abans de presidir la baixada d'autoritats fins a la catedral; presenciarà els ballets de la imatgeria gegantera a la plaça Major, encendrà la tronada i tornarà a pujar fins a l'Ajuntament. També hi ha la possibilitat que un altre membre del govern català hi assisteixi el dia abans, tot i que està pendent de confirmació.

 

Amb un pressupost de poc més de 100.000 euros, Judit Gisbert ha posat en relleu que «la Festa Major és l'esdeveniment cultural de més envergadura per a l'Ajuntament al cap de l'any». Pensant en tots els públics, ha recordat que entre els 38.000 euros destinats als joves i els 7.500 de les propostes per a la mainada, aquests sectors de la població es veuen reflectits en més del 45 per cent del pressupost total. Tots els actes són gratuïts, excepte el concert solidari del SOM del dia 1, que és benèfic, i l'obra de Lacetània Teatre.

 

Aquest any es consolida la festa per als adolescents, per tercer any consecutiu, amb una proposta consensuada ambl Consell d'Adolescents. El dilluns 9 es programa l'actuació del DJ Monty i la Confetti Led Party d'Adolescents.cat a la plaça de Sant Pere. D'altra banda, la regidora ha subratllat la «creixent col·laboració de Joventut Solsonina en la programació de la Festa Major». Així, no només organitzen el Concurs de Músics al Carrer, el dia 9, i els concerts joves, sinó que també participen en el muntatge del concert per a adolescents i en l'espectacle d'El Pot Petit.

 

Una de les novetats d'enguany

Una de les novetats d'aquest any servirà per remullar petits i grans. Es tracta d'un tobogan aquàtic de cinquanta metres, que s'instal·larà el dia 10 al matí al carrer d'Antoni Gaudí. S'hi podrà accedir a partir dels 6 anys, tot i que no tindrà una edat límit. Pel que fa a la paritat de gènere en la contractació de grups i companyies, un compromís adquirit pel consistori l'any passat, la regidora assegura que s'intenta treballar-hi, «tot i que continua sent un repte, especialment quan es tracta de formacions per al públic juvenil».

 

«És un aspecte molt complicat, si bé hi estem a sobre». De totes maneres, aquest any Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, torna a amenitzar el concert d'havaneres del dia 7; totes les orquestres de ball són mixtes en la seva composició, igual com El Pot Petit, del dia 6, que és la principal aposta per al públic familiar. Així mateix, el dia 9 a la tarda hi haurà tallers infantils conduïts exclusivament per dones solsonines.

 

El disseny de la imatge gràfica

El disseny de la imatge gràfica de la 366a Festa Major és obra de la solsonina Júlia Xandri. Graduada en Publicitat i Relacions Públiques per la Universitat Pompeu Fabra, Xandri ha guanyat el concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual van concórrer vuit participants. La seva proposta es titula «Flors de Festa Major» i consisteix en un conjunt de flors pintades amb aquarel·la que s'inspira en la festa i el color de les teles brodades dels quatre gegants. «Es tracta d'una fusió entre un element molt natural, com la flor, i el simbolisme central de la festa, com són els gegants, a través del seu vestit», explica l'autora. El disseny juga amb la metàfora de la naturalesa i «el retorn a la mare Terra» i «el naixement de la festa».

 

Sobre un fons blanc se situa una composició amb quatre flors, cadascuna de les quals conté en el centre el símbol que llueixen els gegants en el seu vestit. La naturalitat i la puresa, sense artificialitat, la frescor i el dinamisme són valors que Júlia Xandri vol plasmar tant en la composició, com la tipografia i el paper reciclat que ha escollit per al programa.

 

Un dels trets diferencials de la publicació que edita l'Ajuntament per la Festa Major són els articles divulgatius que incorpora i que «hi aporten un innegable valor afegit, que fa que molts ciutadans la col·leccionin». Aquest any s'hi pot llegir un extens treball de caràcter bibliogràfic sobre els 425 anys del títol de ciutat, signat pel Centre d'Estudis Lacetans, un text del mestre orguener Albert Blancafort sobre l'orgue de la catedral amb motiu de la seva imminent restauració, i un altre de Rosa M. Vila i Nil Boix que versa sobre el centenari de l'Orfeó Nova Solsona.

 

També et poden interessar…