Societat

La ciutat catalana que promourà l’ús d’elements alternatius als petards

Marta Romera
  • octubre 8, 2022
  • 2 min read
La ciutat catalana que promourà l’ús d’elements alternatius als petards

L’Ajuntament de Sitges s’ha proposat acotar l’ús de la pirotècnia fora de les festes populars i fomentar l’ús d’elements alternatius als petards. Són dos dels objectius amb què el govern local prepara una imminent modificació de l’ordenança de sorolls i vibracions, on ara només s’especifica que la pirotècnia s’ha d’encendre a una distància mínima de 200 metres de centres sanitaris o espais que l’Ajuntament demani preservar.

 

Amb els canvis a l’ordenança, es pretén concretar millor els usos i reduir les molèsties que els petards comporten a determinats col·lectius de persones i animals. Abans de redactar els canvis, el consistori ha posat en marxa una consulta pública perquè els veïns diguin la seva.

L’Ajuntament recalca que els canvis que s’introdueixin a l’ordenança no limitaran l’encesa de pirotècnia en dates tradicionals com Sant Joan o la Festa Major. Sí que es preveu que afectin els dies previs o posteriors, en què cada cop és més habitual que s’encenguin petards de forma generalitzada. «Volem regular l’ús de pirotècnia durant el calendari, intentar minimitzar l’impacte acústic que provoca i que tothom estigui informat dels horaris, els dies i els llocs on podrà fer ús», apunta en un comunicat el regidor de Tradicions i Festes, David Martínez.

 

En aquest sentit, l’alcaldessa, Aurora Carbonell, veu «necessari» revisar l’ordenança «per trobar un equilibri entre la tradició i la diversió». «Els temps i les necessitats canvien», afegeix Carbonell, que demana tenir en compte els reclams de persones que tenen hipersensibilitat als sorolls i també les peticions dels col·lectius animalistes que denuncien el patiment dels gossos quan esclaten els petards.

Per concretar els canvis normatius, l’Ajuntament insta la ciutadania a participar en la consulta pública a través del portal web municipal, la qual estarà oberta fins al 12 d’octubre. Posteriorment, crearà una comissió d’estudi que definirà les modificacions de l’ordenança, que caldrà aprovar a través del ple municipal. Quan hagi passat pel plenari, hi haurà un període d’al·legacions de 30 dies fins que se’n voti l’aprovació definitiva.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *