Un sistema làser i balises de colors guiaran els conductors a l’AP-2 lleidatana

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha instal·lat al tram de l’AP-2 entre Castelldans i les Borges Blanques panells que mostraran en temps real la visibilitat existent i un sistema de velocitat variable que s’adaptarà automàticament en funció de la densitat de la boira. Aquestes mesures, que entraran en servei al desembre, es complementaran amb un radar per tram i un sistema innovador que, per una banda, indicarà amb làser el traçat als conductors i, per altra, amb balises de colors la presència d’un altre vehicle circulant al davant. També hi haurà nous punts de llum i càmeres de seguretat. Aquest tram de l’AP-2 serà el primer punt de la xarxa de carreretes estatal en disposar de tot aquest conjunt de mesures antiboira.

 

El secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores, acompanyat pel subdelegat del govern espnayol a Lleida, José Crespín, ha presentat aquest divendres el conjunt de mesures que s’han instal·lat en una primera fase i altres que s’implantaran pròximament per incrementar la seguretat en aquest tram de l’AP-2 de les Garrigues, que registra habitualment durant els mesos d’hivern episodis de boira intensa que suposen un risc per als conductors. En conjunt, totes aquestes mesures suposaran una inversió de 8,7 milions d’euros.

 

El tram de l’A-2 comprès entre els quilòmetres 150 i 160, que discorre entre Castelldans i les Borges Blanques, disposarà a partir del desembre del nou sistema de detecció de la visibilitat i de regulació automàtica de la velocitat en situacions de boira intensa. Per una banda, s’han instal·lat 7 visibilímetres entre els quilòmetres 154 i 160 que indicaran als conductors les condicions de visibilitat en aquest tram.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A la vegada, un sistema de velocitat variable indicarà amb panells i senyals la velocitat permesa, que s’adaptarà automàticament en funció de la densitat de boira en cada moment. D’aquesta manera, es reduirà el límit de velocitat, que podria arribar fins als 40 o 50 km/h, tot i que encara s’està estudiant, i, fins i tot, també es podria prohibir circular per un dels carrils.

 

D’altra banda, s’han instal·lat il·luminació addicional amb LED amb una separació de 32 metres en un tram de 2 quilòmetres on la boira acostuma a ser més densa, i també es preveu col·locar 19 càmeres amb sistema de gravació, per analitzar els processos de formació de la boira i comprovar visualment el bon funcionament dels sistemes antiboira.

 

Làsers i balises de colors i radar de tram

Aquestes solucions per incrementar la seguretat vial en cas de boira intensa es complementaran amb altres, que es preveu instal·lar durant el primer semestre del 2023, segons ha indicat Flores. Per una banda, un radar per tram en els dos sentits de la circulació, entre els quilòmetres 154 i 160. En aquest cas la gestió a càrrec del Servei Català del Trànsit.

 

Per altra, s’instal·larà entre els quilòmetres 158 i 160 un sistema innovador, que ja s’havia provat a l’A-8 a Lugo, amb balises làser que projectaran llum verda la qual indicarà als conductors la trajectòria de la calçada. A la vegada, farà senyals intermitents si detecta un vehicle a una velocitat anormalment baixa o aturat. En sentit Lleida, hi haurà un sistema de balises de colors que avisarà el conductor quan hi hagi un vehicle circulant davant seu a poca distància. En aquest cas, la llum verda passarà ser taronja per alertar d’aquesta circumstància.

 

Des de l’alliberament del peatge, el tram lleidatà de l’AP-2 ha doblat el volum de vehicles que suporta, i s’ha multiplicat per quatre en el cas dels camions. L’objectiu de tots aquest conjunt de mesures antibora és substituir el protocol que s’activava en aquest tram de l’AP-2 i que comportava el desviament dels vehicles de l’autovia cap a l’N-240, ha indicat Xavier Flores. El sistema de gestió de totes aquestes instal·lacions antiboira de l’AP-2 es controlarà des del centre de control d’autopistes de l’Estat de Granollers.

Nou accés a l’A-2 a Castelldans i estudi a l’N-240

Al marge d’aquestes actuacions, el Ministeri de Transports manté el compromís d’habilitar un nou accés a l’AP-2 a Castelldans. Flores ha explicat que es preveu contractar pròximament la redacció del projecte constructiu per fer-lo possible.

 

En paral·lel, el Ministeri té en marxa la redacció d’un estudi informatiu per analitzar les necessitats i determinar la millor opció per al tram de l’N-240 entre Lleida i les Borges Blanques. Aquest estudi, ha assenyalat Flores, haurà de tenir també en compte les previsions de mobilitat de vehicles que hi haurà si acaba tirant endavant el sector industrial de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida. «La solució que s’ha de planificar ha d’estar pensada per al trànsit d’avui, però també del de demà», ha indicat el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports.