Tenir un sistema immunitari mal equilibrat incrementa el risc de morir per covid

Les persones que presenten un desequilibri en el balanç del sistema immunitari abans de la infecció per covid tenen un pronòstic pitjor que les que gaudeixen d'una situació estable en el sistema de defensa de l'organisme.

 

Així ho revela un estudi publicat per la revista 'Frontiers in Medicine' en el qual han treballat metges i investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com del CIBER de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC).

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Una de les peces del sistema immunitari en la seva lluita contra patògens són els limfòcits T, que són els que confereixen la immunitat cel·lular. El seu desequilibri suposa un risc en cas de contagiar-se per coronavirus. Els investigadors van analitzar els nivells d'aquestes cèl·lules i el seu balanç en 388 pacients ingressats per aquesta patologia a l'Hospital del Mar durant la primera onada de la pandèmia.

 

4,6 vegades més risc de morir

Aquells que presentaven una ràtio superior al normal tenien 4,6 vegades més risc de morir i el doble de probabilitats de patir destret respiratori i necessitar suport. En cas de tenir una relació inferior a la normal, també s'incrementa el risc, però de forma més moderada (2,7 vegades més probabilitat de mort).

 

Davant aquest fet, disposar de la informació sobre el balanç del sistema immunitari en el moment de l'ingrés dels pacients pot permetre seleccionar aquells en els quals caldrà aplicar un abordatge terapèutic més agressiu per avançar-se a les possibles complicacions que poden produir-se. A la vegada, els autors de l'estudi apunten que aquest fet pot ser aplicable a altres infeccions virals, aconseguint d'aquesta manera un marcador pronòstic precoç de l'evolució dels malalts. En aquest treball també han col·laborat professionals dels serveis d'Endocrinologia i Nutrició i de Geriatria de l'Hospital del Mar.