Confirmat: Shakira pacta una pena de presó per frau fiscal

La cantant colombiana Shakira ha reconegut aquest dilluns que va cometre frau fiscal del 2012 al 2014 per valor d’uns 14,5 milions d’euros i ha acceptat una pena de tres anys de presó, que no complirà i substituirà per una multa. Shakira ja ha pagat tot l’import defraudat més un 50% més de penalització. La fiscalia li demanava inicialment 8 anys i 2 mesos de presó per defraudar 14,5 MEUR entre el 2012 i el 2014 en l’IRPF i l’Impost de Patrimoni, a més de 23,7 milions de multa i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. La sentència estableix que Shakira va simular que vivia fora d’Espanya quan ja vivia a Barcelona amb el futbolista del Barça Gerard Piqué.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Amb una gran expectació mediàtica, alguns fans i curiosos i un fort dispositiu policial, la cantant ha arribat amb guardaespatlles i els seus advocats poc abans de les 10 del matí al Palau de Justícia, quan havia de començar la vista. Tot i que fa uns mesos es va intentar arribar a un acord entre les parts, al final no hi va haver conformitat, però en els últims dies s’havien reactivat les negociacions. Per això, just en iniciar-se el judici el magistrat president ha anunciat un acord entre Shakira, la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i l’Advocacia de la Generalitat. En concret, la cantant ha admès de viva veu els sis delictes fiscals per haver defraudat un total de 14,5 milions d’euros entre el 2012 i el 2014 de l’IRPF i l’Impost de Patrimoni.

 

També ha acceptat les penes, en concret mig any de presó per cadascun dels sis delictes, o sigui tres anys. L’ingrés a presó se suspèn durant dos anys si no comet un altre delicte i se substitueix per una multa de 438.000 euros en total. A banda, estarà sis anys inhabilitada per a rebre ajudes o incentius fiscals o de la Seguretat Social. A banda, ha retornat els 14,5 MEUR que va defraudar, cosa que li ha suposat aplicar-li l’atenuant de reparació del dany. També haurà de pagar com a multa el 50% dels impostos evadits, uns 7,2 milions d’euros. La vista oral ha durat pocs minuts i d’aquesta manera s’ha evitat un judici que havia de durar diverses setmanes amb un centenar de testimonis.

La cantant i la fiscalia havien negociat un possible pacte fa mesos, però finalment Shakira el va descartar al·legant que era abusiu, que es considera innocent i que ja ha pagat més de 17 milions d’euros a Hisenda per intentar regularitzar la seva situació fiscal. Alhora la cantant també té oberta una altra investigació penal per defraudar presumptament 5,8 milions d’euros de l’IRPF i l’Impost de Patrimoni del 2018, i una altra investigació per presumpte frau el 2011 que està pendent de decisió a l’Audiència Nacional.