Una setantena d’activitats en la 13a edició de l’Obert del Centre Històric de Lleida

La 13a edició de l’Obert del Centre Històric de Lleida oferirà entre els dies 23 i 25 de setembre una setantena d’activitats amb la implicació d’entitats, associacions i negocis del barri. Són propostes culturals o cíviques per a diferents públics que es duran a terme en espais del Centre Històric.

Durant la presentació, el president de l’Associació de Veïns Jaume I, Jaume Millàs, ha insistit en reclamar solucions a la Paeria davant les «problemàtiques» que hi ha al Centre Històric. L’alcalde Miquel Pueyo ha defugit d’una mirada pessimista envers aquest barri i ha animat a «viure’l, a conèixer-lo i gaudir-lo, més enllà dels tòpics», tot i reconèixer que necessita «mesures especials» per la situació «complexa» que viu des de fa anys.

Visites guiades, concerts, vermuts, exposicions, tallers, teatre, activitats familiars, cíviques i culturals, són algunes de les activitats que es duran a terme en la 13a edició de l’Obert del Centre Històric, que organitza la Paeria amb la col·laboració d’una seixantena d’entitats, associacions i negocis del barri.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La implicació del teixit associatiu i veïnal

L’alcalde Miquel Pueyo ha destacat la implicació del teixit associatiu i veïnal i ha dit que l’Obert és una excel·lent ocasió per redescobrir el Centre Històric. Els principals monuments i equipaments del barri, així com diferents associacions i col·lectius, celebren jornades de portes obertes, visites i activitats especials. Així mateix, es faran activitats familiars amb jocs al carrer, una gimcana o un taller d’art urbà, entre altres. La música també serà protagonista un any més de l’Obert del Centre Històric amb propostes com ara rumba, rock o DJ o el concurs de bandes emergents, entre moltes altres propostes.

Durant aquests dies es podran visitar el Centre d’Art la Panera, el Museu de Lleida, la galeria d’art Espai Cavallers, la Biblioteca Pública, el Museu de l’Aigua o el Parador de Turisme, així com les associacions de Moros i Cristians, Sant Vicenç de Paül o de Pessebristes, entre altres equipaments i entitats. Així mateix, el divendres 23 de setembre també s’ha programat una passejada nocturna a la Seu Vella. El mateix dia, també es durà a terme una activitat per commemorar el dia Internacional de la Bisexualitat. D’altra banda, el diumenge, dia 25, se celebrarà una nova edició de les Noces Reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó.

Reclamen a les «problemàtiques» que hi ha al barri

El president de l’Associació de Veïns de Jaume I, Jaume Millàs, ha aprofitat la presentació de l’Obert del Centre Històric per insistir a demanar a l’Ajuntament de Lleida que «prengui consciència envers el barri». En aquest sentit, ha apel·lat l’alcalde Pueyo i els diferents partits que integren la Paeria a «posar-se d’acord i que, entre tots, busquin solucions per fer front als problemes que té el barri». «Ja que està al cor de la ciutat, hauria de ser un barri net i esponjat de les problemàtiques que hi ha», ha assenyalat Millàs.

Pueyo ha reconegut que el Centre Històric «necessita mesures especials perquè viu des de fa molts anys una situació complexa» però ha volgut posar en valor «l’energia institucional, vital i social del barri». «Si insistim contínuament sobre els hàndicaps del barri estem llençant un missatge als lleidatans perquè no hi passin i el meu missatge és tot el contrari, animo els lleidatans a conèixer el Centre Històric i, si no ho fan, a passar-hi, i l’Obert és un bon moment per conèixer o reconèixer el Centre Històric», ha dit l’alcalde. «El pessimisme sempre és el refugi de la mediocritat i l’optimisme és un distintiu d’aquells que creiem que hi ha coses a fer i que les volem fer», ha asseverat. Així, ha citat projectes com ara el Fab Lab o la rehabilitació del grup d’habitatges El Pla.

Drogoaddicció

En relació amb la drogoaddicció, Miquel Pueyo ha indicat que «és un fenomen que experimenta una remuntada a Lleida, Kabul, Nova York o Londres i té molts components i no té una solució automàtica ni fàcil». «Em resulta molt dolorós que algú es dediqui a fotografiar com si fos un safari fotogràfic persones que s’estan injectant heroïna perquè són persones malaltes i que tenen una família, i la mirada ha de ser més respectuosa envers aquestes persones», ha remarcat.

«De les múltiples facetes per combatre la drogoaddicció una és la policial però ni a Lleida, ni a Kabul ni a Nova York no es resoldrà amb mesures estrictament policials», ha dit Pueyo. En aquest sentit, ha explicat que «la Guàrdia Urbana, bàsicament, el que fa és reprimir, sancionar i denunciar el consum en públic, però moltes vegades no s’entén que la tasca d’investigar i reprimir el tràfic de drogues no correspon a les policies locals», ha assenyalat l’alcalde de Lleida.