La comarca lleidatana que amplia la seva cartera de serveis sanitaris

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha posat en marxa aquest febrer el Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) a l’Alta Ribagorça gràcies a la incorporació d’una metgessa i una infermera. S’integren a l’equip PADES del Pallars, ubicat a l’Hospital Comarcal del Pallars, que a banda de donar cobertura al Jussà i el Sobirà, prestarà també servei en aquesta comarca del Pirineu. El servei PADES del Pallars es va posar en funcionament el 2012 i des de llavors i fins a l’any 2022 ha atès gairebé un miler de persones, a les quals s’ha ofert atenció directa, orientada al control de símptomes, confort i benestar tant de la mateixa persona malalta com del seu entorn cuidador.

Dels pacients que s’han atès, el 42% eren pal·liatius oncològics, el 33% malalts crònics complexos i la resta, pacients amb demència, pal·liatius no oncològics i amb síndrome geriàtrica.

 

L’equip PADES del Pallars és un equip multidisciplinari format fins ara per 5 persones (1 metgessa, 2 infermeres, 1 treballador social i 1 psicòleg clínic), que donen servei 12 hores els 7 dies de la setmana, de 8 a 20 h, a les comarques del Pallars. La incorporació de les dues noves professionals (1 metgessa i 1 infermera) permetrà donar servei a un territori extens on viuen 24.100 persones, 5.600 de les quals tenen 65 anys o més, i amb una forta dispersió territorial.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El PADES és un servei sociosanitari d’atenció domiciliària i de suport a l’atenció primària que atén pacients en situació de final de vida, en fase avançada de la malaltia i malalts crònics complexos amb una incapacitat o dependència rellevant. Per fer-ho, l’equip col·labora estretament amb els professionals sanitaris d’atenció primària i hospitalària i amb els professionals de l’àmbit social.

 

Les doctores Priscila Muñoz, referent de l’equip, i Esther Salvador, directora de l’àrea mèdica i sociosanitària de l’Hospital Comarcal del Pallars, coincideixen a assenyalar que “tal com s’ha demostrat als dos Pallars, el desplegament del PADES a l’Alta Ribagorça serà un servei essencial per millorar l’atenció de la població d’una de les zones més aïllades, envellides i amb més dispersió geogràfica de l’Alt Pirineu i Aran”.