Senyalitzen una línia elèctrica per conservar el gall fer al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Endesa ha col·laborat aquest dilluns en la senyalització d'una línia al municipi de Rialp, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, en col·laboració amb el projecte de conservació del gall fer que lidera Paisatges Vius. Una de les accions que realitza aquesta entitat és la senyalització de cablejat aeri per reduir el risc de col·lisió, com ja es va fer amb els cables dels remuntadors a l'estació d'esquí de Port Ainé.

 

Avui s'han instal·lat gairebé un centenar de dispositius en un tram de 800 metres de línia de mitjana tensió. Per fer-ho possible, Endesa ha realitzat un descàrrec, que ha deixat la línia sense tensió i diversos particulars i empreses sense servei durant el matí, per fer possible la instal·lació d'aquests elements. Ha afectat, concretament, al Port Ainé i a dos reemisors de televisió situats al Pic de l'Orri.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Senyalitzen una línia elèctrica per conservar el gall fer al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Endesa col·labora amb Paisatges Vius en la senyalització d'una línia elèctrica per conservar el gall fer al Parc Natural de l'Alt Pirineu | Endesa

 

Uns elements giratoris i reflectants que es col·loquen cada 7 o 8 metres de línia

Els dispositius que s'han instal·lat, també anomenats catadiòptrics, són uns elements giratoris i reflectants que es col·loquen cada 7 o 8 metres de línia amb la de fer els cables més visibles i evitar que les aus, i en concret, el gall hi puguin col·lidir. Per col·locar-los s'utilitza un dron al qual se li adapta un prototip, dissenyat àd hoc amb el qual aquests dispositius acaben agafats al cablejat de la línia. El projecte de senyalització està cofinançat pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i compta amb la col·laboració de l'estació de Port Ainé, així com d'Endesa.

 

El mes de desembre Endesa ja va col·laborar amb la senyalització de 150 metres d'una altra línia al municipi de Llavorsí, a la comarca del Pallars Sobirà i està previst facilitar la senyalització d'un quilòmetre més de la línia de Rialp més endavant. Aquesta actuació s'emmarca en el programa de protecció de la biodiversitat de la companyia, que impulsa diverses col·laboracions per preservar l'avifauna a Catalunya.

 

Sobre el gall fer

En el marc del projecte Perifer, l'entitat Paisatges Vius realitza diferents accions per tal de reduir les amenaces que afectes les poblacions de gall fer dels Pirineus, ja que, en només deu anys, des de 2005 fins a 2015, es va donar una davallada molt significativa d'aquesta espècie, passant de 150 mascles a 120. Més informació sobre el projecte, en aquest enllaç: https://paisatgesvius.org/ca/objectes/3945