El Santa Maria redueix un 80% les transfusions de sang en operacions de pròtesi de genoll i maluc

Pla obert on es pot veure l'equip responsable del programa d'estalvi de sang a l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida

Pla obert on es pot veure l'equip responsable del programa d'estalvi de sang a l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida | LleidaDiari.cat

Els Serveis d'Anestesiologia i de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Santa Maria han reduït un 80% les transfusions de sang en operacions de pròtesi de genoll i de maluc gràcies a un programa únic a Lleida.

 

Va començar el 2014 amb l'objectiu de buscar una millor recuperació del pacient, tot minimitzant l'impacte de la cirurgia, ja que les transfusions de sang poden augmentar les complicacions postoperatòries. Aquest hospital pràctica de mitjana unes 400 cirurgies protètiques de genoll i maluc anuals, la majoria en pacients d'edat avançada amb artrosi.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Un 20%  menys de bosses de sang

Amb aquest programa, s'ha passat de demanar unes 800 bosses de concentrat d'hematies al Banc de Sang i de Teixits cada any a demanar-ne només un 20% per a pacients complexos.

  

Segons expliquen el coordinador clínic del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Santa Maria, i les metgesses anestesiòlogues i coordinadores del programa, Montse Torra i Reis Drudis, la cirurgia protètica de genoll i maluc ha estat tradicionalment una cirurgia «sagnant», motiu pel qual es reservaven al Banc de Sang i de Teixits dues bosses de concentrats d'hematies per pacient, que es tenien a disposició des del dia de la intervenció fins a les 72 hores del postoperatori.

 

 

El programa consisteix a preparar els pacients per la intervenció controlant factors com el sobrepès o l'obesitat, l'anèmia o la diabetis. A més se subministra als pacients una medicació per reduir el sagnant i s'eviten els drenatges. Durant el postoperatori, se subministra ferro via intravenosa per produir la sang que s'ha perdut. També es baixen els límits per transfondre i només es fa en pacients que «realment ho necessiten», asseguren les doctores.

 

Amb el nou programa s'estalvia temps i recursos humans i materials

Cada bossa de sang triga a preparar-se una hora i mitja aproximadament. Amb el nou programa s'estalvia temps i recursos humans i materials, perquè la majoria de bosses que es preparaven eren retornades. En xifres, el servei ha reduït la transfusió de 43 bosses per cada 100 pacients el 2014 a les 8,5 bosses per cada 100 pacients el 2019, cosa que suposa una reducció del 80%.

 

També et poden interessar…