Sanitat recomana prendre un paracetamol abans de posar-se la vacuna d’AstraZeneca

Sanitat recomana prendre un paracetamol abans de posar-se la vacuna d’AstraZeneca

Sanitat recomana prendre un paracetamol per limitar els efectes secundaris que provoca la vacuna. | ACN

 

El 6 de febrer van arribar a Espanya les primeres dosis de la vacuna d'AstraZeneca, que han permès estendre la vacunació a nous grups. Aquesta vacuna, que ha generat dubtes entre part de la població, està causant efectes secundaris recurrents que ha portat al Ministeri de Sanitat a l'actualització de l'estratègia de vacunació. Així, ha inclòs una nova recomanació: «Es pot utilitzar una dosi d'un gram de paracetamol prèvia a la vacunació, seguida d'1 gram cada sis hores durant les primeres 24 hores». Amb això es pot reduir significativament el dolor local, la febre, el dolor muscular i de cap, així com el malestar que pot provocar el vaccí.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Aquestes són les reaccions més comunes que s'estan notificant en el cas de la vacuna d'AstraZeneca, motiu pel qual el Ministeri de Sanitat recomana prendre una pastilla de paracetamol d'un gram i prendre l'analgèsic pautat cada sis hores, «sense que això influeixi en la resposta immune». En aquest sentit, el departament que dirigeix Carolina Darias ha deixat molt clar que el paracetamol no disminueix l'eficàcia de la vacuna i que està indicat com a mètode de prevenció del malestar, i com a tractament per als efectes secundaris lleus que poden aparèixer.

 

Cal recordar que les autoritats sanitàries espanyoles només permeten la vacunació amb el vaccí d'AstraZeneca a la població de 18 a 55 anys, perquè no s'han fet assajos suficients amb majors de 65 anys. Tot i això, altres països europeus com França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia estan estudiant fer marxa enrere en aquesta mesura, ja que consideren que la vacuna és segura en tots els grups d'edat.

 

Els col·lectius essencials reben la vacuna d'AstraZeneca

A l'Estat espanyol, els col·lectius essencials van començar a vacunar-se fa poques setmanes amb la vacuna d'AstraZeneca. Entre els professionals que estan rebent el vaccí hi ha els professors, un col·lectiu en què en les darreres hores mig centenar de docents vacunats durant el cap de setmana ha hagut de demanar la baixa a causa dels efectes secundaris.

 

Molts dels afectats asseguren haver patit febre fins a 38,5 graus i un fort malestar, que descriuen com una gran ressaca o com si els hagués passat un camió per damunt. En alguns casos també han notat marejos i cefalees, i en la gran majoria, els efectes desapareixen al cap de 48 hores com a molt.

 

Efectes secundaris més comuns

Els experts recorden que aquests efectes secundaris són una cosa normal, i de fet, és un bon senyal, perquè indica una resposta del sistema immunitari. El mateix fabricant va anunciar diversos efectes secundaris apareguts en els assajos, com a febre, dolor i inflamació en el lloc de la punxada, fatiga o sensació de cansament, cefalea i miàlgies. Es tracta d'efectes adversos lleus o moderats que desapareixen en pocs dies.

 

En els assajos, AstraZeneca ja havia indicat el paracetamol com a medicament adequat per a millorar la incidència dels efectes secundaris sense reduir l'eficàcia del vaccí. El paracetamol és un medicament analgèsic indicat per a la febre, el dolor lleu i moderat i el malestar general.

 

La vacuna d'AstraZeneca és segura

La vacuna d'AstraZeneca ha estat l'última a ser aprovada per l'Agència Europea del Medicament i ofereix una eficàcia del 70% contra la Covid-19. L'ens recomana el seu ús per a majors de 18 anys, sense cap limitació d'edat, tot i que la majoria de països ha limitat el seu ús als menors de 65 o 55 anys. Entre la primera i la segona dosi han de passar, almenys, 12 setmanes.

 

Aquesta és la quarta actualització de l'Estratègia de vacunació enfront de la Covid-19 a Espanya. En ella s'ha revisat detalladament la seguretat de la vacuna en persones amb una o més malalties cardiovasculars, respiratòries o diabetis. En les seves conclusions es dona per acreditat que la vacuna d'AstraZeneca és segura.