Sanitat proposa tancar els bars a les deu de la nit i no sortir de casa en les autonomies amb més incidència

Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es reuneix aquest dijous amb les comunitats autònomes. | ACN

 

El Ministeri de Sanitat presenta aquest dijous a les comunitats autònomes el 'Pla d'actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió del virus'. Segons explica el diari 'El Mundo', l'esborrany que el govern espanyol vol aprovar incrementa les recomanacions sanitàries per a les autonomies en risc «alt o extrem», amb noves mesures com l'obligatorietat de demanar l'estat d'alarma per a aprovar «restriccions addicionals» com el toc de queda, el tancament dels bars a les deu de la nit o la recomanació de romandre a casa.

 

D'aquesta manera, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, rebutja la petició dels governs autonòmics del PP que demanaven que el govern central decidís sobre noves restriccions. Així mateix, el text que es presenta  recomana «romandre als seus domicilis» als residents en municipis de més de 10.000 habitants en les comunitats autònomes amb un nivell d'alerta més elevat. Aquestes regions són sis en situació extrema —Navarra, Aragó, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Catalunya i La Rioja— i cinc amb indicadors alts —Castella-la Manxa, Andalusia, País Basc, Astúries i Múrcia. En aquestes onze autonomies es «recomana a la població sortir del domicili només el necessari, evitant els espais tancats».

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

L'esborrany que es presentarà a les autonomies proposa també el tancament dels bars i restaurants a les deu de la nit, en aquelles autonomies amb una major incidència. AIxí mateix, el text remarca la necessitat de «relacionar-se en bombolles socials estructurades en grups de convivència estable», perquè els contagis es disparen entre persones no convivents. Per tant, s'aconsella limitar al màxim la presència d'aquestes persones en les reunions.

 

Mesures en altres comunitats

Altres sis regions espanyoles —Cantàbria, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia i Comunitat Valenciana— se situen en un esglaó inferior. En aquestes comunitats autònomes també es recomana romandre en el domicili, però no fa falta sortir estrictament per una cosa «necessària». A més, en aquestes autonomies s'amplien les reunions d'un màxim de 6 a 10 persones. No obstant això, Galícia ha situat el límit en cinc.

 

Finalment, el Ministeri de Sanitat suma una altra novetat. Una regió que entri en un nivell d'alerta determinat no sortirà d'ell fins que «els indicadors es mantinguin en un nivell de risc inferior durant un mínim de 14 dies». Aquesta mesura arriba després que la Comunitat de Madrid reduís les seves xifres d'incidència i demanés sortir de l'estat d'alarma que va tancar-la perimetralment.