Sanitaris del Pirineu es formen per implantar la Guia de prevenció del consum d’alcohol en menors

Gairebé vuitanta professionals de la salut del Pirineu han participat, al desembre i gener, en tres sessions de formació d’un pla pilot que ha de servir per implantar la ‘Guia de prevenció i abordatge de consum d’alcohol en l’edat pediàtrica, adolescència i famílies’. Els objectius són aprofundir i millorar les estratègies d’atenció, que els professionals adquireixin habilitats per a la prevenció i detecció precoç, així com per intervenir-hi, poder-ne fer seguiment i identificar els recursos i circuits de derivació per als casos de risc. La implementació d’aquest pla pilot començarà al febrer en aquest territori i, posteriorment, si els resultats són positius, està previst que s’extrapoli a la resta de regions sanitàries de Catalunya.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquesta experiència està prioritzada dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals 2019-2023 i també dins del Pla de salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran 2021-2025. La formació estava adreçada a pediatres, professionals d’atenció primària, urgències hospitalàries i serveis d’emergències mèdiques que atenguin joves menors d’edat i ha estat dissenyada per un grup de treball multidisciplinari de professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.

 

Implementar la Guia ha de permetre la identificació precoç i la intervenció breu de persones en risc en serveis d’urgències hospitalàries (SUH), servei d’emergències mèdiques (SEM) i pediatria. L’estudi té dos grans blocs: la prevenció en el context de les revisions rutinàries pediàtriques o visites de joves de 15 a 17 anys al seu equip d’atenció primària i la prevenció de reincidència d’intoxicacions etíliques a partir de la intervenció per part dels equips d’urgències.

La Guia ha estat elaborada per un grup de treball liderat per la Subdirecció General d’Addicions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis víriques, en el qual també participen professionals d’atenció primària, hospitals, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), SEM (061), la subdirecció regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran i el CatSalut. Aquest pla es va començar a treballar abans de la pandèmia i es va presentar el passat de novembre en una jornada a la Val d’Aran sobre addicions en joves. En aquest context es va destacar que l’alcohol és responsabilitat de tothom i que és important involucrar les famílies en la prevenció de les conductes de risc, així com establir mecanismes per facilitar la tasca assistencial com ara la coordinació i identificació dels circuits de derivació, les eines de cribratge i intervenció i el registre a la història clínica.