Sanitaris de Lleida detecten conductes de control de pes poc saludables entre adolescents

Un estudi liderat per la investigadora Mercè Pollina, professional d'infermeria del CAP de Bellpuig, ha detectat conductes de control de pes no saludables entre adolescents, que en termes generals presenten una percepció distorsionada de la mateixa imatge i desig d'estar més prims.

 

L'article, titulat 'L'autopercepció i l'autoacceptació es relacionen amb conductes de control de pes no saludables en adolescents catalans', ha estat publicat a la revista científica International Journal of Environmental Research and Public Health i ha comptat amb la participació d'un equip de professionals de diferents àmbits de l'atenció primària de Lleida, l'atenció primària de l'Anoia, la Unitat de Suport a la Recerca d'Atenció Primària de l'ICS a Lleida, l'Hospital Universitari de Vic, la Fundació d'Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol, l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL) i la Diputació de Lleida.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Sanitaris de Lleida detecten conductes de control de pes poc saludables entre adolescents

Professionals de l’atenció primària Lleida detecten conductes de control de pes poc saludables entre adolescents | LleidaDiari.cat

 

En aquest estudi han participat un total de 2.496 adolescents

En aquest estudi han participat un total de 2.496 adolescents d'entre 12 i 19 anys de 45 centres educatius de tota la regió sanitària de Lleida i el Pirineu. La investigació parteix de la base que l'educació que rep el col·lectiu adolescent sobre l'acceptació de la mateixa imatge és poc efectiva. Segons explica Mercè Pollina, «aquest fet pot promoure tant insatisfacció com comportaments poc saludables».

 

Així, una autopercepció inexacta del pes corporal s'ha relacionat amb una baixa autoestima, símptomes depressius, una reducció de l'activitat física, una pitjor qualitat de la dieta, i, fins i tot, trastorns alimentaris, sent els més comuns entre la població adolescent l'anorèxia, la bulímia i d'altres trastorns de l'alimentació no especificats, com els afartaments.

 

L'estudi indica que els adolescents es perceben a si mateixos més prims del que realment són

Com a resultat, l'estudi indica que els adolescents es perceben a si mateixos més prims del que realment són, sense diferències significatives entre nois i noies. Això no obstant, sí que s'han trobat diferències pel que fa a la insatisfacció corporal, de manera que les dones desitgen estar més primes i els homes, en canvi, desitgen cossos més voluminosos. També s'ha associat la presència de conductes de control de pes no saludables amb el desig de ser més prim i amb una percepció distorsionada de la mateixa imatge.

 

L'estudi conclou a més que factors com la família, els amics, la parella, les institucions educatives i els mitjans de comunicació poden tenir una forta interacció amb l'adolescent i contribuir a construir el seu sistema de valors i creences, que seran la base de la seva autoconfiança.