El Col·legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalana de Pediatria, ISGlobal, Revolta Escolar i Eixample Respira han alertat de l’empitjorament de la salut ciutadana per la mala qualitat de l’aire i han reclamat als responsables polítics accions urgents. Aquestes institucions i entitats han impulsat una carta oberta als responsables polítics on exposen els efectes de la mala qualitat de l’aire, com l’augment de risc de patir patologies com l’infart de miocardi, l’asma, la bronquitis crònica, alguns tipus de càncer o problemes de salut mental. Han assegurat que aquesta realitat la veuen cada cop més a les seves consultes. Es calcula que la contaminació de l’aire causa més de 3.000 morts anuals a Catalunya.
A la missiva, els impulsors afirmen que és “crucial” implementar polítiques “estrictes i ambicioses”, amb visió de salut pública, per reduir els nivells de contaminació atmosfèrics produïts principalment per l’ús de combustibles fòssils. En aquest sentit, reivindiquen la necessitat de complir la recent aprovada Directiva Europea de Qualitat de l’Aire, que requereix reduir els nivells dels principals contaminants atmosfèrics per al 2030. Aquestes polítiques, afirmen, haurien d’incloure la reducció d’emissions produïdes pel transport terrestre i marítim, per la indústria o l’agricultura, i la crema de biomassa o fusta. Però també n’han mencionat d’altres com l’increment d’espais verds.
I és que com ha explicat la doctora en Biomedicina i Salut Pública i investigadora d’ISGlobal Mònica Ubalde, aquest és un problema que no distingeix de territoris i afecta a tothom, tot i que hi ha col·lectius més vulnerables com són els infants o la gent gran. Han volgut deixar clar que zones com l’àrea metropolitana de Barcelona poden estar més afectades per la contaminació per trànsit rodat o la indústria, mentre que d’altres, com la plana de Vic, es poden veure més afectades per la crema de biomassa. En els dos casos però el resultat és el mateix alerten: una mala qualitat de l’aire amb efectes sobre la salut. Per aquest motiu, tant Ubalde com Genís Domínguez, d’Eixample Respira i Revolta Escolar, han afirmat que no hi ha un solució màgica o una acció tipus, sinó que s’ha de conèixer la realitat local de cada zona i aplicar aquelles mesures que, a cada territori, serveixin per reduir la contaminació.
Malalties cardiovasculars, respiratòries o de salut mental
Els professionals asseguren al text que hi ha una “estreta relació” entre la contaminació atmosfèrica i l’augment del risc d’infarts de miocardi, també que l’exposició prolongada a nivells de contaminació per sobre dels recomanats augmenta el risc d’agreujar l’asma, la bronquitis crònica i altres malalties pulmonars. Un exemple d’aquest tipus d’efecte és l’increment de nous casos d’asma infantil relacionats amb nivells elevats d’NO2. D’altra banda, s’ha observat que l’exposició a llarg termini a les partícules contaminants, especialment les PM2,5, pot incrementar significativament el risc de patir càncer de pulmó, ronyó, bufeta i colorectal.
En l’àmbit infantil s’ha apuntat a problemes i retard en el desenvolupament pulmonar i cognitiu a curt i llarg termini, així com més risc de malalties cròniques en el futur. D’altra banda, la mala qualitat de l’aire contribueix al desenvolupament de demència i existeix una connexió entre contaminació atmosfèrica i problemes de salut mental, incloent-hi l’ansietat i la depressió, així com un increment de les taxes de suïcidi. La metgessa i presidenta de la secció de Metges d’Acció Climàtica i Salut Planetària del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), Carla Oliva, ha reflexionat que pot ser difícil fer la relació causa-efecte en el cas concret d’una patologia però ha defensat que hi ha “molta evidència” que diu que la contaminació atmosfèrica és un factor de risc clar. Tant ella com la metgessa i membre de la Junta de la Societat Catalana de Pediatria, Elena Codina, han assegurat que aquesta és una realitat que troben cada cop més a les seves consultes, especialment en el cas d’infants i malalties respiratòries.
Amb la carta volen fer un crit d’alerta, remoure consciències i aconseguir establir un debat per tal que la salut “estigui al centre”, ha reivindicat Oliva. Per això, faran arribar la missiva a institucions i responsables polítiques per tal d’exigir que es prenguin mesures decidides. En aquest sentit, Domínguez ha lamentat que actualment hi ha “immobilisme” a escala política o que sovint només s’aborda la qüestió des de la vessant de l’acció climàtica però sense tenir en compte les repercussions en la salut. D’altra banda, han reivindicat que la salut “no hauria de tenir color polític”. Amb tot, han reconegut que més enllà de la política fa falta la implicació de tota la societat i un acció coordinada.
La carta ha recollit ja prop de 250 adhesions d’entitats i persones a títol individual, entre les quals el Col·legi de Metges de Tarragona, el de Lleida, l’Hospital Sant Joan de Déu, el del Mar o el d’Olot. Fins ara la carta s’ha mogut dins de l’àmbit sanitari i és ara quan se’n vol fer més difusió a escala global i, especialment, entre la classe política.