Salvador Giménez Valls pren possessió com a nou bisbe de Lleida

Salvador Giménez Valls pren possessió com a nou bisbe de Lleida| ACN – Fotografia: Subdelegació del Govern a Lleida / ACN

 

La catedral nova de Lleida ha acollit aquest diumenge a la tarda la cerimònia en què Salvador Giménez Valls ha pres possessió com a nou bisbe de Lleida, en substitució de Joan Piris. El temple s’ha omplert de religiosos, càrrecs eclesiàstics i civils i també fidels que han volgut donar la benvinguda al nou bisbe.
En l’homilia, el nou prelat ha esquivat el litigi per l’art de la Franja però ha fet referències a l’actualitat. En concret, s’ha compromès a servir “immigrants i refugiats” i ha reconegut ser membre d’un poble amb “trets específics”. També ha destacat que vol dedicar-se “d’una manera especial al foment de les vocacions al sacerdoci” perquè és “urgent i necessari”.

Giménez prové de la diòcesi de Menorca, on ja va prendre el relleu de Piris quan aquest va ser nomenat bisbe de Lleida fa set anys. Tots dos comparteixen un altre punt el comú: el seu origen valencià. El nou responsable de la diòcesi de Lleida va néixer a Muro d’Alcoi i el seu antecessor a Cullera.

El passat 28 de juliol es va fer públic el nomenament de Salvador Giménez Valls com a nou bisbe de Lleida per part del Papa Francesc, que acceptava així la renúncia que havia presentat Joan Piris en complir els 75 anys. El principal llegat que deixa el bisbe emèrit al seu successor és el dels pisos socials del Seminari, destinats a famílies en risc d’exclusió social. 
 
Ara bé, continua obert el litigi per les obres d’art de la Franja, un conflicte que s’allarga des que el 1995 es va segregar el bisbat de Lleida i 115 parròquies aragoneses de la Franja i l’arxiprestat de Montsó van passar a formar part del bisbat de Barbastre. Els bisbes de Barbastre i d’Osca reclamen insistentment que se’ls entreguin les peces que actualment estan al Museu de Lleida però fins ara la diòcesi lleidatana al·lega que les obres estan catalogades per la Generalitat i que hi ha un consorci d’institucions que protegeix la unitat de la col·lecció del Museu. Aquest diumenge Giménez Valls no ha fet cap referència a aquesta qüestió en el primer sermó que ha dirigit als fidels que l’escoltaven però sempre que se li ha preguntat al respecte s’ha mostrat molt prudent i fent apel·lacions al diàleg per trobar una solució.
 
Per exprés desig del nou prelat, s’ha fet una col·lecta durant la cerimònia per destinar els diners recollits al fons d’ajuda als Refugiats. El Bisbat ha creat aquesta setmana la Comissió Diocesana d’Atenció als Refugiats (CoDiAR), que està elaborant el protocol per acollir al col·lectiu que pugui arribar a Lleida. 
 
Biografia del nou bisbe
Giménez va néixer a Muro d’Alcoi el 31 de maig de 1948. El 1960 va ingressar al seminari de València i el 1973 va ser ordenat sacerdot. És Batxiller en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i llicenciat en Filosofia i Lletres, amb especialització en Història, per la Universitat Literària de València. Va exercir diversos càrrecs pastorals a Alacant i es va dedicar a l’ensenyament fins que l’11 de maig del 2005 va ser nomenat bisbe auxiliar de València. El seu pròxim destí ja va ser Menorca per substituir Joan Piris. Primer va ser administrador diocesà, càrrec que va ocupar del 21 de setembre de 2008 fins el 21 de maig de 2009, quan va ser nomenat nou bisbe. Des d’aquest diumenge ja és oficialment bisbe de Lleida.
 
D’altra banda, a la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Comissió Episcopal d’Ensenyament i Catequesi (2005-2014) i actualment, des de 2014, és membre de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social.
 
Fa just una setmana la catedral nova ja va acollir una altra missa multitudinària per acomiadar el bisbe emèrit, Joan Piris.