Salut reforça el Pla Integral d’Urgències per donar resposta a la triple amenaça vírica

El departament de Salut destinarà 45 MEUR al Pla Integral d’Urgències d’aquest hivern. Ho ha anunciat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha detallat que es multiplicarà per cinc la dotació pressupostària per a atenció primària i es duplicaran els recursos per a les urgències hospitalàries. Amb aquesta estratègia la conselleria pretén donar resposta a la triple amenaça vírica que pressiona l’assistència mèdica amb unes xifres de bronquiolitis encara elevades, l’arribada del pic de la grip prevista per Nadal i la persistent presència de la covid. Aquest increment de recursos permetrà que, de mitjana, cada Centre d’Atenció Primària pugui disposar d’un metge, una infermera i un administratiu més.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Manel Balcells ha explicat que el nou Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) s’ha dissenyat per reforçar l’atenció primària i comunitària i la seva capacitat resolutiva al costat de l’atenció que els serveis d’urgències que ofereixen els hospitals catalans. En aquesta línia ha apuntat que aquest hivern es preveu complicat a causa de la triple amenaça vírica que està colpejant l’assistència sanitària. “La corba de la bronquiolitis comença a baixar i calculem que tindrem el pic de la grip per Nadal i caldrà veure com es comporta la covid”, ha comentat el conseller que ha dit que “no és res que el sistema no pugui assumir però sí suficient perquè es faci un reforç”.

Per tot plegat, ha anunciat que el departament destinarà 45 MEUR al PIUC d’enguany, el que suposa un increment de 10 MEUR més que l’any 2021 i que deixarà marge per a contingències que pugui sorgir. En concret, ha detallat que es multiplicarà per cinc la dotació pressupostària de l’atenció primària i comunitària passant de 3,6 MEUR a 16 MEUR. Aquest increment de recursos, ha apuntat Balcells, “és l’equivalent a una mitjana d’un metge, una infermera i un administratiu per centre”.

Amb tot, el conseller no ha concretat quants nous professionals s’incorporaran exactament i ha dit que això dependrà de la disponibilitat de metges i de la bossa que tingui cada centre. Alhora ha obert la porta perquè aquests recursos puguin utilitzar-se també per doblar torns o contractar altres perfils professionals que puguin contribuir a descongestionar el sistema i donar suport en cas que no hi hagi prou metges. 

Som conscients de la manca deprofessionals“, ha admès Balcells que ha dit que cada centre té autonomia per decidir com gestionar millor la situació i fer front a les seves necessitats. “Hi ha llocs que esperen el programa d’hivern per a regularitzar la situació de professionals que tenen en cartera o agafar-ne de nous”, ha comentat. “Fem un esforç addicional molt important per donar el reforç estructural de l’atenció primària l’hospitalària per afrontar amb més garanties la temporada”, ha assenyalat.

Per la seva banda, la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, s’ha referit les infeccions víriques que estan pressionant el sistema actualment. Ha dit que la bronquiolitis segueix creixent i que l’epidèmia de la grip “ha arribat abans del previst”, de forma que el pic d’aquesta malaltia es manifestarà per les dates nadalenques. A més, caldrà estar atents per veure com evoluciona la covid tot i que a hores d’ara es troba en un estat de “fre”. En aquest sentit, ha fet una crida perquè la població més vulnerable que encara no s’ha vacunat es vacuni.