Sense Categoria

Salut incrementa un 21% les revisions de prevenció de la legionel·losi a Lleida

LleidaDiari
  • juliol 13, 2021
  • 3 min read
Salut incrementa un 21% les revisions de prevenció de la legionel·losi a Lleida

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran ha planificat per aquest 2021 un total de 698 visites de control dels circuits d'aigua en diferents establiments amb l'objectiu de prevenir la legionel·losi.

 

Aquesta xifra representa un increment de més del 21% respecte a les dutes a terme l'any 2019. Fins al moment se n'han fet al voltant de 160, el que representa un 23% del total. Aquestes visites de control resulten més necessàries després del tancament imposat per la covid-19.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

De fet, la pandèmia va provocar que l'any passat no es poguessin dur a terme totes les intervencions previstes sinó unes 250, menys de la meitat de les programades inicialment.
La legionel·la prolifera a l'aigua estancada i en els circuits on troba la temperatura adequada, que seria entre els 20 i els 50 graus.

Salut incrementa un 21% les revisions de prevenció de la legionel·losi a Lleida

Salut incrementa un 21% les revisions de prevenció de la legionel·losi a les regions sanitàries de Lleida i el Pirineu | LleidaDiari.cat

 

Enguany aquestes revisions cobren especial importància

Per tant, i atès que la situació epidemiològica va obligar a tancar molts establiments durant força mesos, «enguany aquestes revisions cobren especial importància», explica Francesc Juste, cap del Servei de Protecció de la Salut Pública de Catalunya a les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran.

 

En aquest sentit, afegeix que el fet que una torre de refrigeració o un circuit d'aigua calenta sanitària surti positiu en legionel·la, «no vol dir en absolut que l'empresa no hagi fet les coses bé o hagi incorregut en alguna irregularitat». Així, assegura que trobar aquest bacteri en una instal·lació d'aigua és molt freqüent i que el més important «és posar les mesures per eliminar-lo», conclou.

 

De fet, l'any 2019 gairebé un 18% de les mostres efectuades van resultar positives, un percentatge molt similar al d'enguany. El 2020, no arribava al 12,5%. Cal tenir en compte que la legionel·la pot provocar una malaltia (legionel·losi) quan la persona inhala aerosols contaminats i que, aquesta, en casos greus pot arribar a causar la mort.

 

Des del medi aquàtic, aquest bacteri pot entrar a instal·lacions que utilitzen aigua per al seu funcionament com ara dutxes, banyeres d'hidromassatge, sistemes de reg per aspersió o fonts ornamentals, entre molts altres.

 

És obligatori de fer una neteja i desinfecció

Si les instal·lacions han estat aturades, abans de posar-les en funcionament, és obligatori de fer una neteja i desinfecció, així com els controls analítics corresponents. Un cop estiguin en marxa, cal dur a terme amb rigorositat les actuacions de prevenció i control: revisió, neteges, purgues, control de temperatura, terbolesa i pH, desinfecció i anàlisi de legionel·la.

 

Les visites de control s'efectuen en establiments que tenen o bé torres de refrigeració, condensadors evaporatius o circuits d'aigua calenta sanitària, com ara allotjaments turístics, centres assistencials o social residencials, centres sanitaris, esportius, instal·lacions hidrotermals, balnearis o indústries, entre d'altres.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *