Salut farà cribratges a la plaça de l’Ereta i als mercats del Camp d’Esports i del Barris Nord de Lleida

El Departament de Salut durà a terme en els pròxims dies diferents cribratges a Lleida per detectar casos asimptomàtics de covid-19. En concret, es faran al centre cívic de l'Ereta i als mercats de dijous del Camp d'Esports i de dissabte del Barris Nord, segons ha avançat aquest dimecres l'alcalde Miquel Pueyo. Així, ha ressaltat que aquests cribratges “intel·ligents i orientats” són “un element més de protecció dels que es porten a terme”, conjuntament amb la vacunació.

 

En aquest sentit, Pueyo, ha destacat que el percentatge de vacunació a la regió sanitària de Lleida és superior a la mitjana de Catalunya. L'alcalde ha animat els ciutadans a participar en aquests cribratges que es faran els pròxims dies.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El Departament de Salut posa en marxa aquest dijous cribratges poblacionals seriats amb PCR d'automostra a la ciutat de Lleida, que tindran lloc els pròxims dijous al mercat del Camp d'Esports de 9.30h a 14h, i al Centre Cívic l'Ereta de 15.30h a 19.30h, i també els dissabtes al recinte del mercat de Barris Nord, de 9.30h a 14h. L'actuació s'allargarà fins a finals de maig, moment en què es valorarà la seva continuïtat, segons han indicat des de Salut.

Salut farà cribratges a la plaça de l’Ereta i als mercats del Camp d’Esports i del Barris Nord de Lleida

Salut farà cribratges a la plaça de l'Ereta i als mercats del Camp d'Esports i del Barris Nord de Lleida | LleidaDiari.cat

 

Els cribratges s'adrecen a persones d'entre 16 i 60 anys

Els cribratges s'adrecen a persones d'entre 16 i 60 anys, asimptomàtiques, que no hagin passat la covid-19 en els darrers tres mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. En el cas de l'Ereta, les proves s'orienten més directament als veïns del Centre Històric, on en les últimes setmanes s'ha detectat un increment de població flotant.

 

Els participants hauran de recollir el kit d'autopresa de la mostra en algun dels punts de cribratge, fer-se la prova in situ i retornar-la. Seguidament, rebran un segon kit automostra per retornar la prova feta en el mateix lloc als 15 dies, segons ha informat el Departament. En el moment de la recollida de l'estoig, personal de Creu Roja registrarà les dades dels participants, que podran consultar el resultat a La Meva Salut al cap de dos o tres dies. Si el resultat és positiu, se'ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l'estudi de contactes i dictar l'aïllament pertinent.

 

El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic

El kit per a l'autopresa conté una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s'haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes, a més d'indicacions per prendre's la mostra.

 

Els cribratges seriats d'automostra es poder fer gràcies a la capacitat de quatre grans laboratoris a Catalunya que, mitjançant el sistema d'agrupació de mostres, poden analitzar fins a 15.000 proves PCR al dia. A la Regió Sanitària Lleida són resultat del treball conjunt del Servei Català de la Salut, l'Agència de Salut Pública, l'Atenció Primària, l'Ajuntament de Lleida i Creu Roja. Aquesta nova iniciativa complementa l'estratègia de cribratges poblacionals i en centres universitaris, així com la campanya de vacunació, que segueix avançant a bon ritme en aquesta regió.

 

Cribratge als instituts de Balaguer

D'altra banda, Salut durà a terme dijous i divendres un cribratge en l'entorn escolar de Balaguer a causa de l'augment de casos detectat en les últimes setmanes, que ha obligat a confinar diversos grups escolars. Es realitzarà mitjançant PCR d'automostra al pavelló polivalent Inpacsa. Dijous, es faran les proves als alumnes i personal de l'IES Vedruna i l'IES Ciutat de Balaguer entre les 9.30h i les 19.30h. Divendres, de 9.30h a 17h, serà el torn de l'IES Almatà i de l'Escola Pia, i de 17.30h a 19.30h es fa una crida als familiars dels estudiants dels quatre centres.