Societat

Agafes menjar de les màquines expenedores? Aquesta informació t’interessa!

Es restringirà la presència d’aliments amb continguts elevats de sucres, sal i greixos

Marta Romera
  • febrer 16, 2023
  • 3 min read
Agafes menjar de les màquines expenedores? Aquesta informació t’interessa!

El Departament de Salut promourà l’aigua a través de fonts i regularà els aliments i les begudes saludables que es venen a les màquines expenedores, cafeteries i menjadors dels hospitals i centres sanitaris de la xarxa d’utilització pública (SISCAT). Ho farà a través d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que entrarà en vigor el 20 de febrer. Es restringirà la presència d’aliments amb continguts elevats de sucres, sal i greixos. Es recomana donar prioritat com a mínim en el 75% de l’oferta a la fruita, la verdura envasada, la fruita seca, dessecada, les coquetes d’arròs o blat de moro, els bastonets de pa, entrepans, llet, iogurts, sucs de fruites i hortalisses 100% i brous.

En relació amb les begudes, s’assenyala que cal garantir el subministrament d’aigua de la xarxa d’abastament d’aigua potable en tots els centres sanitaris de Catalunya, amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. En aquest sentit, es recomana que sigui accessible fora de les màquines. Pel que fa a la resta de begudes s’aposta per begudes calentes amb regulació del contingut de sucre amb una quantitat màxima i begudes refrescants sense sucres afegits.

 

La instrucció també indica que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries dels centres sanitaris com a les màquines expenedores, ocupant les files a l’alçada de la vista. A més, assenyala que s’ha d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

També marca que en l’oferta de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors s’incloguin sempre algunes opcions d’aliments aptes per a persones amb celiaquia, que siguin fàcilment identificables. Finalment, subratlla que és indicat eliminar la publicitat de les màquines expenedores d’aliments i begudes i que, si escau, en l’espai corresponent s’incloguin missatges que promoguin de manera atractiva una alimentació saludable.

 

Cal donar compliment al qual s’estableix en la instrucció en un termini màxim de sis mesos des de la seva entrada en vigor. En el cas de contractes vigents durant un temps superior a sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta instrucció, cal donar compliment al qual estableix la instrucció en el moment en què finalitzi el contracte.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *