Comarques

Actualització: Sacrifiquen milers d’aus de diverses granges lleidatanes

El Departament d'Acció Climàtica immobilitza 10 explotacions d'aviram i inicia inspeccions veterinàries

Marta Romera
  • febrer 10, 2023
  • 5 min read
Actualització: Sacrifiquen milers d’aus de diverses granges lleidatanes

El Laboratori Nacional de referència de Veterinària d’Algete, a Madrid, ha confirmat aquest divendres un focus d’influença aviària, del tipus H5N1, en una granja de galls dindi del municipi d’Arbeca, a les Garrigues. Així ho ha comunicat el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, en roda de premsa a Lleida. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, també present a la roda de premsa, ha remarcat que som davant un virus que no afecta la salut pública, ja que l’H5N1, té un risc molt baix de transmissió a humans i tampoc es pot transmetre a través del consum de carn i ous.

Per aquest motiu, Guillaumes ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat adreçat a la ciutadania sobre la salut pública, explicant que «estem davant un problema de sanitat animal i es mantenen les màximes garanties de seguretat alimentària». Guillaumes també ha explicat que els mecanismes que tenim a Catalunya de seguretat alimentària, de la granja a taula, són completament segurs, i que «hi ha suficients filtres a tots nivells que garanteixen que no hi hagi cap problema al llarg de la cadena de seguretat alimentària». A més, els sistemes de control i vigilància garanteixen que cap au infectada o producte derivat arribi al consumidor. La influença aviària és una malaltia viral que afecta principalment les aus salvatges (especialment les aquàtiques) i les aus domèstiques.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Activat el Pla d’emergència

Davant d’aquesta situació, Mòdol ha explicat que el Departament ha aplicat, ràpidament i sota el principi de precaució, les mesures previstes, segons Directiva europea, en el Pla d’emergència davant un focus d’influença aviària: s’han sacrificat tots els animals de la granja, un total de 9.000 galls dindi, i s’han activat totes les mesures de seguretat en la zona de protecció, en un radi de 3 quilòmetres. En aquest radi, s’han immobilitzat les 10 explotacions d’aviram existents i han començat les inspeccions veterinàries per saber quina és la seva situació sanitària.

 

Com a mesura preventiva per evitar la propagació del virus, també s’han sacrificat els animals de les 2 explotacions relacionades epidemiològicament amb la granja on s’ha confirmat el brot, que són del mateix titular i una tercera explotació de guatlles situada a 200 metres del focus . D’aquesta manera, el nombre total d’animals sacrificats és de 87.000 (9.000 de la granja del focus, 28.000 de les dos explotacions relacionades i 50.000 guatlles d’engreix). A excepció de la granja on s’ha declarat el focus,en les altres 3 explotacions on s’ha actuat preventivament no s’ha detectat cap positiu. Tots els animals sacrificats són destruïts, no van ni a consum humà ni a consum animal.

En tots els casos, posteriorment al sacrifici dels animals, s’està realitzant la desinfecció del jaç, la gallinassa i el pinso de manera segura a fi d’inactivar el virus. En el radi de 10 km en relació amb l’explotació principal afectada, també s’estableix la zona de vigilància.

 

Paral·lelament, s’està estudiant la traçabilitat d’aquesta explotació i s’estan aplicant els màxims controls veterinaris per prevenir i detectar altres possibles focus. Aquestes restriccions s’aixecaran quan hagin passat 30 dies des de la neteja i desinfecció preliminars de la granja positiva, sempre que l’evolució sanitària de la zona no variï. D’altra banda, s’ha establert la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres i es mantenen els nivells de vigilància en aus salvatges mitjançant el Cos d’Agents Rurals.

 

El secretari ha volgut remarcar que es tracta d’una malaltia ramadera i que, gràcies a la professionalitat del sector avícola català, s’ha pogut actuar amb la màxima celeritat. «Som davant un sector madur, que està treballant per complir amb els estàndards més exigents en matèries com la seguretat alimentària, el benestar animal i la sanitat animal», ha detallat Mòdol. Segons el secretari, «aquests casos ens demostren que el programa de vigilància funciona i que les empreses estan compromeses plenament amb la qualitat i la seguretat d’allò que produeixen».

Una reunió important

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera, s’han reunit aquest mateix matí amb representants de la Federació Avícola Catalana (FAC) i de les diferents organitzacions agràries per compartir la informació i treballar de manera coordinada amb l’objectiu comú d’extremar les mesures de biosegurat i contenir aquest focus d’influença aviària a Arbeca.

 

En la temporada 2022-2023 i fins al moment, s’han notificat a Espanya 99 casos d’aus silvestres, 7 aus domèstiques i 2 aus captives infectades pel virus. A Catalunya, el darrer cas d’influença aviària en aus domèstiques es va donar l’any 2017 en una explotació de recria d’ànecs a l’aire lliure del Gironès.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *