Ros reitera que la Paeria sempre ha actuat dins la legalitat

Ros reitera que la Paeria sempre ha actuat dins la legalitat| Laura Biela – Fotografia: Miki de Santiago

 

La Paeria ha celebrat aquest dijous un Ple Extraordinari, forçat pels grups de l’oposició CiU i PP per explicar totes les informacions que s’han demanat des de la Fiscalia Anticorrupció i Antifrau. Durant les quasi tres hores de sessió, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, així com la portaveu del grup socialista, Montse Mínguez, no han fet més que reiterar l’actuació duta a terme per la Paeria, “sempre dins la legalitat”.

És cert que el paer en cap ha avançat dades referents a dietes i despeses municipals, que fins al moment no havia aportat als grups de l’oposició, però tant CiU com PP s’han queixat de la manca de transparència per part de Ros i del grup municipal, al·legant que si la Paeria no té res a amagar, perquè no s’ha facilitat la informació demanada des del minut u. En aquest sentit, les dos formacions, juntament al regidor no adscrit Txema Solé, han descrit la situació i el mateix Ple “com a lamentable i vergonyós”, un fet que crea mala imatge de la ciutat i que genera malestar entre la població.

Retribucions de l’alcalde Ros

L’alcalde de Lleida ha donat a conèixer a l’inici de la sessió les retribucions percebudes per assistir a actes fora de l’àmbit municipal, les dietes i el salari total (fix + variable) del 2010 al 2014. En aquest sentit, en el primer bloc ha explicat que al 2010 va percebre 15.250 euros; al 2011, 16.000 euros; al 2012, 15.750 euros; al 2013, 13.500 euros; i al 2014, 4.250 euros, per assistència a actes. En relació a les dietes, l’any 2010 va rebre 3.533,21 euros; l’any 2011, 1.592,94 euros; al 2012, 1.194,33 euros; al 2013, 646,93 euros; i al 2014, 646.93 euros.

En relació al salari que ha rebut durant aquests últims anys, on s’inclou el fixe i el variable, dependent de les assistències als actes i les dietes, és de 88.483,94 euros al 2010; al 2011, 84.932,82 euros, any que s’aplica una rebaixa del sou del 15%, mesura que afecta als funcionaris municipals; al 2012, 79.276,19 euros, salari on no percep la paga extra; al 2013, 82.032,82 euros, amb la paga extra inclosa; i al 2014, 74.342,82, any en que entra en vigor una llei que marca el topall de sous dels diferents alcaldes, en funció de la població de cada localitat.

En aquest sentit, la exprimera tinent d’alcalde a la Paeria, Marta Camps, cessada del càrrec el passat 18 de febrer, ha destacat a través del seu compte personal de Twitter que Ros, després de que aquest facilités les dades, “ha cobrat un sobresou anual de 15.000 euros, després de que aquest ho hagi negat en reiterades ocasions”.

Expedient Larida i viatge a Hannover

Seguidament Ros ha revisat l’expedient de Larida, afirmant que s’ha entregat ja tota la documentació requerida a la Fiscalia i deixant constància que l’expedient s’ha dut a terme en la “més estricta legalitat”. En aquest sentit, ha volgut remarcar que l’empresa concessionària no ha deixat a pagar ni un sol euro, ja que al final de l’estiu al no abonar tot el que se’ls requeria, l’Ajuntament de Lleida va executar l’aval de 120.000 euros per cobrar el que quedava pendent.

El paer en cap també ha volgut deixar clar que el viatge a Hannover i els regals en forma de corbates i fulards no presenten cap irregularitat.

Xifres que no aporten cap novetat

En el torn de paraula, Txema Solé ha volgut deixar constància que les dades aportades en el Ple Extraordinari no aporten informació rellevant a la problemàtica que travessa l’Ajuntament i que la situació que s’està vivint dóna una “imatge deplorable i patètica de Lleida”. En aquest sentit, considera que pels grups de l’oposició aquesta situació els aporta rentabilitat política i ha afirmat que no es pot demanar explicacions fins que s’obtinguin conclusions, i “aquestes encara no han arribat”.

Al final de la seva intervenció, Solé ha demanat donar per finalitzat el Ple, al no aportar dades rellevant, una afirmació que ha rebut algun aplaudiment per part del públic assistent.

Vilella ha posat en dubte la transparència municipal

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular, Joan Vilella, ha posat en dubte la transparència municipal, fent referència a que mai se’ls hi respon amb dades i documents a tot allò que demanen. 

Així mateix, ha explicat que ell, juntament al seu grup polític, i a la ciutadania en general, s’ha sentit “enganyat” al no rebre tota la informació quan ha estat reclamada i ha donat l’oportunitat a Ros a explicar-se aquest mateix dijous, un fet que no ha succeït perquè encara han quedat preguntes sense resposta.

Postius reclama de nou factures i documentació

Per la seva banda, el candidat a l’alcaldia de CiU, Toni Postius, ha demanat disculpes a l’inici del seu parlament pel “paperot interpretat pels socialistes i per la lluita de cadires” que tants problemes ha portat a la Paeria. Seguidament, ha tornat a reclamar les factures i tota la documentació sol·licitada al grup socialista, que encara no ha vist. En aquest sentit, ha insistit en el fet que “si no hi ha res a amagar, s’ha de posar a disposició dels ciutadans tota la informació i que siguin ells mateixos qui en treguin conclusions”.

A més, també ha recordat a la portaveu municipal, Montse Mínguez, que no es pot contestar de la forma que ho va fer a principis de setmana, quan es va acusar a l’alcalde de gastar 500 euros de mitjana en dinars i sopars. En aquest sentit, Postius ha constatat que l’alcalde de Lleida costa als lleidatans “220 euros diaris, i des de que és paer en cap ha gastat 444.000 euros en àpats”.

Mínguez i la pel·lícula ’50 sombras de Grey’

Finalment, Montse Mínguez, la portaveu socialista a la Paeria, ha deixat constància, a l’igual que Ros, que no existeixen irregularitats al Consistori i que si hi han ombres, “és perquè a algú li ha interessat crear-les”. Així, ha fet referència a la pel·lícula ’50 sombras de Grey’, al·legant que sempre és més atractiu i mediàtic “deixar volar la imaginació, que voler veure el problema directament”.

Mínguez, abans d’acabar, ha acusat a Toni Postius de no assistir a la reunió informativa que va convocar l’Ajuntament per explicar la situació de la Paeria, ni a la Conferència anual de l’alcalde, on es va donar, segons ella, informació, i és ara el propi alcaldable qui demana més explicacions. Al respecte, el portaveu del grup municipal, Joan Ramón Zaballos, ha explicat que en cap de les dos sessions anteriors es van facilitar dades, tal i com sí s’ha fet aquest dijous al Ple Extraordinari.