Unió de Pagesos alerta d’un increment de robatoris de garrofes a Catalunya

Unió de Pagesos ha alertat d'un increment de robatoris de garrofes entre el Tarragonès i l'Alt Camp. La zona més afectada és la que hi ha entre Perafort, la Secuita, al Tarragonès, i els Garidells, a l'Alt Camp. Tal com ha explicat coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Pere Guinovart, els lladres arrepleguen els fruits quan encara no són madurs i després els venen fora del circuit comercial habitual de cooperatives i comerciants. «Hi ha punts que encara desconeixem però que sabem que existeixen que compren garrofes robades», ha assegurat Guinovart. Aquests punts les compren per sota del preu de cost i paguen els lladres en efectiu, per no deixar rastre. La collita prevista per enguany serà d'un 50% respecte a la del 2021.

 

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

 

Els productors també temen que si aquestes garrofes robades fora del seu moment òptim acaben generant algun problema, el maldecap «el tindrien els pagesos perquè llavors es paralitzaria el mercat», ha destacat Guinovart. Per això, ha insistit en la importància que el producte tingui la traçabilitat certificada.

 

Imatge d'un productor recolectant garrofes a Catalunya.

Imatge d'un productor recol·lectant garrofes a Catalunya. | LleidaDiari.cat

 

Per frenar les accions dels lladres, Unió de Pagesos s'ha reunit aquesta setmana amb Mossos d'Esquadra i diferents policies locals de les dues comarques. «Volem que els pagesos també puguin anar a la policia local a denunciar els robatoris. L'objectiu és que hi hagi com més denúncies millor», ha manifestat el representant sindical. Això permet als policies destinar més esforços a atrapar els lladres i que, un cop enxampats, les penes siguin més fortes, ja que generalment es tracta de persones que són reincidents.

 

De tota manera, Guinovart ha reconegut que tant els robatoris de garrofes com en masos, «si la gent no ho té assegurat, no denuncia». Per això, la voluntat és que «la policia local del municipi ho sàpiga i ho pugui traslladar també als Mossos d'Esquadra».

 

Pitjor collita

Amb tot, la collita de garrofes al Camp de Tarragona ha de començar cap al 20 d'agost, coincidint amb la data que les cooperatives començaran a comprar, ha indicat Guinovart. Segons ha concretat, no es preveu una campanya gaire bona, ja que la calor i la sequera han fet que la producció hagi caigut entorn a un 50% respecte a l'any passat.

 

El productor ha valorat que els preus continuen sent força alts, al voltant de l'1,80 euros/kg, però queden lleugerament per sota dels que es pagaven ara fa un any, quan la temporada va acabar a 2,20 euros/kg.