La fabricació per addició de material capa a capa, inventada en els anys 90, està transformant actualment els models de negoci establerts i és una de les tecnologies que encapçala la Indústria 4.0, també denominada Quarta Revolució Industrial.
Aquesta tecnologia que permet fabricar prototips i peces finals ràpidament ofereix noves oportunitats i es pot utilitzar en gairebé tots els sectors professionals: la personalització de productes, el pas directe de la pantalla a la realitat, dissenys impossibles sense limitació, materials amb biocompatibilitat, estructures resistents, etc.
Amb la intenció de donar a conèixer aquesta tecnologia ràpida, senzilla, econòmica i versàtil i amb molt de camí per recórrer tres experts posaran sobre la taula en un cicle de conferències a CaixaForum Lleida, els dimarts 5, 12 i 19 de novembre, a les 19 h temes que poden semblar nascuts de la ciència-ficció però que ja gairebé són una realitat. Tot això, com a complement ideal a l’exposició Print 3D. Reimprimir la realitat, que recull al voltant de dues-centes peces impreses en 3D, que es podrà visitar fins el 16 de febrer de 2025.
I és que els nous recursos que ofereix la impressió 3D semblen no tenir límit. Podria capacitar-nos per colonitzar nous mons, aprofitant els sediments de la zona per generar eines o estructures, o ajudar a pal·liar la fam en el món, gràcies a la impressió de carn sintètica. En el camp de la medicina, fa possible la construcció de pròtesis personalitzades i models a escala real per a la programació de cirurgies i impressió de teixits.
PRESENT I FUTUR DE LA IMPRESSIÓ 3D: DES DE L’ESCRIPTORI FINS A L’ESPAI EXTERIOR
En aquesta sessió explorarem de manera detallada l’evolució de la impressió 3D, des dels seus primers passos fins a les perspectives futures, centrant-nos en aspectes tècnics, aplicacions a gran escala i possibles horitzons extraterrestres. Comencem la travessia revisant l’evolució tècnica de la impressió 3D, des dels seus inicis en laboratoris fins a les accessibles impressores d’escriptori d’avui dia. Com han canviat els materials utilitzats, des de plàstics fins a compostos ceràmics i metàl·lics? I el més intrigant, què ens depara en el futur en termes d’objectes complexos i funcionals?
Continuarem explorant l’impacte de la impressió 3D a gran escala en l’arquitectura i la construcció. Com està transformant aquesta tecnologia la manera en què construïm edificacions senceres? Discutirem els reptes tècnics i com s’estan superant per aconseguir estructures més eficients i sostenibles. Per últim, ens aventurarem més enllà de la nostra atmosfera per examinar la possibilitat de portar la impressió 3D a altres planetes. És concebible fer servir materials locals per imprimir estructures en entorns extraterrestres? Explorarem les implicacions d’aquesta idea tan audaç en l’exploració espacial i la colonització eventual d’altres mons.
Ens ho explicarà Roger Uceda, enginyer industrial referent al món de la impressió 3D. Uceda compagina el seu rol actual com a director de Transferència al CIM UPC amb activitat docent a la UPC, on dirigeix el màster en Enginyeria de Producte i Processos de Fabricació, com també el màster en Enginyeria de Desenvolupament de Producte. És cofundador de BCN3D i d’Aridditive.