Societat

Educació i Salut revisaran els menús de les escoles bressol per millorar l’alimentació

Tània Sentís
  • octubre 30, 2022
  • 3 min read
Educació i Salut revisaran els menús de les escoles bressol per millorar l’alimentació

El Departament d’Educació, amb la supervisió de Salut, revisaran els menús de 42 escoles bressol per garantir l’alimentació saludable, segura i responsable dels més menuts. Aquest és un “punt de partida” i la idea és “estendre” la revisió, ha explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació aquest dijous de la nova guia ‘L’alimentació saludable en la primera infància’.  

L’objectiu és oferir informació i eines a professionals de la salut, docents i famílies per millorar la qualitat de l’alimentació dels infants i promoure’n una relació saludable amb el menjar.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La guia, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, incorpora un capítol per a les escoles bressol, amb propostes de menús, i una mirada d’atenció a la diversitat, amb un apartat d’alimentació vegetariana i d’altres cultures. També posa èmfasi en la lactància materna. Una de les novetats de la guia és que inclou un apartat sobre l’alimentació a les escoles bressol, amb recomanacions per als dinars, esmorzars i berenars. 

Les consideracions per als menús que recull són que els àpats han de garantir una alimentació segura, saludable, responsable, sostenible i ètica, també amb l’entorn, de manera que garanteixi els drets socials i laborals de les persones que treballen en la producció i preparació d’aliments.

A més, a més, la guia promou continuar l’alletament matern fins als 2 anys d’edat o fins que mare i infant ho desitgin. Dona informació per a les famílies que segueixen dietes vegetarianes o de d’altres cultures i també per als infants que tenen al·lèrgies, intoleràncies alimentàries o són celíacs. 

També recull hàbits saludables, com el moviment i el joc actiu, i sostenibles, com aprendre a evitar el malbaratament alimentari, ja que la petita infància és una etapa clau per posar-ne les bases. El document també posa èmfasi a limitar el consum d’aliments ultraprocessats, que contenen altes quantitats de sal, sucres i greixos poc saludables, i que, a més, aporten molt pocs nutrients.

La guia recomana limitar les quantitats de proteïnes d’origen animal, com carn, ou i peix, i ajustar-les a les necessitats proteiques dels infants, i evitar l’excés i la prolongació dels aliments triturats. La guia aposta per oferir els aliments sencers o a trossets perquè contribueix al bon desenvolupament oral i bucodental i, també, a la descoberta i l’exploració de gustos i textures per part dels infants. 

Quatre de cada deu menors d’entre 6 i 12 anys tenen sobrepès o obesitat, segons va mostrar l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya (ESCA) 2021, una tendència creixent tant en nenes com en nens. El 14% dels infants tenen obesitat, que creix respecte a l’enquesta anterior (12%). El sobrepès i l’obesitat estan relacionades amb les desigualtats socioeconòmiques.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *