Retrets mutus entre Ciuraneta i Tejerina a la inauguració de la fira de Sant Miquel de Lleida

Retrets mutus entre Ciuraneta i Tejerina a la inauguració de la fira de Sant Miquel de Lleida| Text i fotografia: ACN

 

Els discursos de la inauguració de la 61a Fira de Sant Miquel han tingut enguany un caràcter més polític que mai. L'acte l'ha presidit la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, que ha titllat d'”inexactituds” els retrets que prèviament el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha fet respecte el tracte del govern espanyol als pagesos i ramaders catalans. Segons el conseller, es podria fer molt més per afavorir el sector agrari català “si fóssim gestors directes dels nostres recursos”. 
 
Tejerina ha respost que el seu ministeri també vetlla pels interessos catalans i ha afirmat “rotundament” que una Catalunya independent fora de la UE es quedaria sense els diners de la PAC. Ciuraneta ho nega.
 
Durant el discurs el conseller d'Agricultura ha retret el repartiment que el govern espanyol fa del PDR (Pla de Desenvolupament Rural), que no té en compte, diu, el model de camp català, així com el retard en les transferències. Per això ha afirmat que es podria fer molt més per afavorir el sector “si fóssim gestors directes dels nostres recursos, hem d'evitar els intermediaris”. Ciuraneta ha afirmat que l'aportació estatal al nou PDR per a Catalunya es redueix un 75%, i passa de 230,4 a 57,3 milions.
 
La ministra Tejerina ha assegurat que la intervenció del seu homòleg català ha estat plena d'”inexactituds i imprecisions, per dir-ho d'una manera elegant” i ha lamentat que hagi utilitzat aquest to en un acte institucional com és la inauguració d'una fira. A tot això, ha aprofitat la reivindicació que li han fet arribar els regants de Valls just després del seu discurs per fer el seu propi retret a la Generalitat. Segons Tejerina, la modernització del regadiu de Valls està aturada per culpa dels 15 milions que el Govern català deu a la societat estatal d'infraestructures agràries, la Seiasa. 
 
Quan se li ha preguntat pels efectes d'una hipotètica independència de Catalunya i si els agricultors catalans podrien seguir cobrant els 340 milions de la PAC, Tejerina ha respost que “rotundament no”. “La política agrària només s'aplica als estats membres, per tant, només aquests són beneficiaris dels ajuts”, ha afirmat. A partir d'aquí, també ha dit que ella lluitaria perquè aquests diners es quedessin a l'estat per poder-los repartir entre la resta del sector espanyol, “i que no tornin a les arques comunitàries”. Tot i això, s'ha mostrat convençuda que aquest escenari “no es produirà”.
 
“Inexactituds” en el discurs de la ministra
“Jo m'he quedat molt tranquil perquè també en el discurs de la ministra hi ha inexactituds. Cadascú es mira els números des de la seva part i nosaltres estem aquí per defensar els agricultors, ramaders i pescadors catalans, per tant, els números nostres són els que patim… les inexactituds poden anar a un costat i a l'altre”, ha assegurat Ciuraneta.
 
Respecte el cas del regants de Valls, el conseller ha explicat que el deute reconegut per part de la Generalitat el volen pagar dels diners de l'addicional tercera de l'Estatut per a infraestructures “que l'Estat no ha fet efectiu”. “Per tant, no té res a veure i els pagesos de Valls no tenen per què pagar una cosa que és un conflicte entre administracions”.
 
En resposta a les afirmacions taxatives de la ministra respecte a la PAC, el conseller Ciuraneta ha lamentat que una vegada més vulguin “imposar la cultura de la por” i s'ha remès als números presentats aquesta setmana per Unió de Pagesos: “Catalunya aporta 2.600 milions d'euros a la Unió Europea, en rep poc més de 600, dels quals 340 corresponen a la PAC; ara digui'm vostè si nosaltres som capaços per nosaltres mateixos de poder atendre aquestes necessitats d'agricultors i ramaders. Nosaltres el que hem de fer és donar total garantia en aquest procés que ningú deixarà de percebre el que toca perquè els catalans són els que generem els recursos. Evidentment no som els que recaptem es impostos, ho fan des de l'Estat, si des de l'Estat fessin el repartiment que toca tindríem una agricultura encara molt més competitiva del que tenim ara”
 
Per la seva banda, Joan Nadal, secretari de la comunitat de regants de Valls, ha lamentat que la ministra els hagi posat d'exemple per fer retrets a la Generalitat i ha lamentat que els utilitzin de “moneda de canvi” per una conflicte entre administracions.