Els Mossos retiren del mercat un producte natural molt perillós per la salut

Imatge del producte suposadament natural que els Mossos han retirat del mercat.

Imatge del producte suposadament natural que els Mossos han retirat del mercat. | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut a tres persones relacionades amb la comercialització d'un complement alimentari que representa un risc per a la salut dels consumidors. Després d'investigar el producte es va veure que el medicament que comercialitzaven mitjançant una empresa que havien creat i que porta el nom de Natur Cap portava els principis actius medicamentosos Sildenafil i Tadalafil, que estan continguts en medicaments contra la disfunció erèctil i que podien arribar a ser perillosos per la salut.

 

Després de trobar mostres del producte al País Basc i analitzar-les al laboratori de l'AEMPS (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) es va confirmar que portaven aquests components, un fet que també es va poder tornar a confirmar quan es van fer les proves al laboratori dels Mossos. Es va iniciar la investigació per saber qui els comercialitzava i es va arribar a una empresa on estaven relacionades dues persones que el mes de gener ja havien estat detingudes per vendre el mateix producte, amb un altre nom.

 

Ja havien venut aquest mateix producte feia mesos

Després d'investigar l'empresa, els Mossos de la comissaria de Sabadell van poder detenir dos homes, de 69 i 34 anys i una dona de 43, tots de nacionalitat espanyola, per la seva presumpta relació amb el delicte de salut pública per la comercialització d'un medicament que pot ser perillós pels seus consumidors. Després de declarar davant del jutge, els veïns de Sant Just Desvern, han quedat en llibertat amb càrrecs.

 

Els tres detinguts comercialitzaven el producte sobretot per internet però també a través d'empreses majoristes i establiments de venda directa al públic. Amb la finalitat de burlar els controls de l'autoritat sanitària, van constituir una nova empresa on van posar com a administradora una dona. D'aquesta manera els seus noms no constaven enlloc i en dificultaven la detecció. D'altra banda els paquets que contenien les càpsules a granel, que abans importaven directament dels Estats Units, en l'actualitat feien un pas intermedi via Alemanya per despistar la policia.

 

Un producte que conté medicament i pot ser perillós

El consum d'aquest producte representa un risc per a la salut dels consumidors donat que la presència d'aquestes substàncies farmacològiques, amb diversos efectes secundaris i interacció amb altres medicaments, no està declarada en l'etiquetatge. En conseqüència, el consumidor creu de manera errònia que consumeix un producte a base de plantes i vitamines i està consumint un medicament. Els Mossos han alertat a possibles consumidors que hagin comprat aquest producte que ara estan retirant les autoritats sanitàries i fan una crida a no consumir-lo més. Les autoritats sanitàries han acordat la prohibició de la comercialització del producte i la seva retirada del mercat. El producte es pot entregar a farmàcies o directament als Mossos d'Esquadra.

 

El Departament de Salut adverteix la ciutadania dels riscos per a la salut que pot tenir l'ús de productes per a disfunció erèctil que es presenten com d'origen natural sense el diagnòstic i la prescripció d'un metge i que s'adquireixen fora del canal farmacèutic. Pot implicar l'exposició a patir efectes adversos perquè el seu ús no estigui indicat o perquè continguin substàncies químiques no declarades, com és el cas d'aquest producte.